Super Bowl: Putyin is kapott bajnoki gyűrűt

Tom Brady 27 NFL-csapatot egymaga megelőz. A nagydöntő legérdekesebb részletei egy helyen.

G.B.
2017. 02. 06. 11:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Sport 1, mely Magyarországon évek óta közvetíti az NFL-mérkőzéseket, és persze a New England Patriots – Atlanta Falcons nagydöntőt is, összegyűjtötte az idei Super Bowl – melyet percről percre követtünk – leginkább érdekes számadatait. Ezek közé tartozik például, hogy a története során másodszor is a döntőben veszítő Atlanta városának mindössze egyetlen bajnoki címe van a hagyományos amerikai sportokban. A Hawks, vagyis a kosárcsapat, a Falcons (NFL) és a már megszűnt hokicsapat (Thrashers) nem tudott a csúcsra érni egyszer sem. Ez kizárólag a Bravesnek sikerült, a helyi bézbólegyletnek, még 1995-ben. Boston, a New England-iek otthona ezzel szemben harmincöt bajnoki címnél tart. Az NBA-csapat (Celtics) tizenhétszer, a bézbólosok (Red Sox) nyolcszor, a hokisok (Bruins) hatszor, a New England Patriots pedig négyszer nyert.

Nem sporttévés gyűjtés, de ettől még tény: 25 pontos hátrányból még egyetlen csapat sem jött vissza a fináléban, a New England most megtette (3-28-ról 34-28). Illetve hosszabbítás sem volt még soha a Super Bowlon.

A legolcsóbb jegy a döntőre 3499 dollárba került, a legdrágább hivatalosan 22 000-be.

A televíziók 5 millió dollárt fizettek egy harminc másodperces reklámblokkért a meccs alatt.

A játékosoknak 107 ezer dollár prémium dukált a nagydöntőben. A bajnoki gyűrű, melyből a győztes csapat mintegy százötven darabot kap, 5000 dollárt kóstál darabonként. A bostoniak tulajának, Robert Kraftnak összesen négy ilyen gyűrűje van, de csak hármat őriz. A negyedik a Kremlben található, mert Vlagyimir Putyinnak annyira megtetszett, amikor felpróbálta Kraft 2005-ös oroszországi látogatásakor, hogy még mindig nála van. Az orosz elnök később tagadta, hogy eltulajdonította volna a gyűrűt, sőt arra sem emlékezett, hogy valaha találkozott volna Krafttal, de ígéretet tett rá, hogy küldd egy „pótgyűrűt”.

Dan Quinn-nek, az Atlanta vezetőedzőjének eddig egy aranygyűrűje volt, még a Seattle-lel szerezte. Az ellenfél trénerének, a stílusa miatt sokak által gyűlölt Bill Belichicknek viszont már hat van, ebből négyet nyert a New Englanddel, mindegyiket közösen az irányító Tom Bradyvel.

Brady egyébként egészen elképesztő mutatóval rendelkezik: 23 győztes meccset jegyez a mindenkori rájátszásban. Ezzel 27 NFL-csapatot egymaga megelőz.

A végére pedig a sors kezéről: a legutóbbi tizenkettő Super Bowl-győztes közül tizenegy fehér mezben játszott. Ki nem találják, ki volt fehérben az idei, 51. nagydöntőn!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.