Változások a láthatáron vízilabdában

A női csapatok száma nőhet, a kerettagoké csökkenhet, a főbb szabályok azonban, úgy tűnik, nem változnak.

MTI
2017. 02. 07. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vízilabdasport nemzetközi vezetőségének az a célja, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is 12 csapat szerepelhessen az olimpián, ami minden bizonnyal azzal jár majd, hogy a csapatok kerettagjainak száma csökkenni fog – mondta Molnár Tamás, az Európai Úszószövetség (LEN) vízilabda-technikai bizottságának magyar tagja.

A háromszoros olimpiai bajnok center, aki tavaly került be a sportág szabályait és működését felügyelő testületbe, az M4 Sport Sportreggeli című műsorában arról beszélt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) nem engedélyezi a vízilabdázók létszámának növelését a játékokon, ezért nincs más megoldás, kisebb kereteket kell engedélyezni.

Molnár jelezte, Rióban 20 csapat összesen 260 játékosa volt ott, ami azt jelenti, hogy ebből akkor lehet 24 válogatott Tokióban, ha a 13 helyett 11 fős csapatok indulnak. A korábbi center szerint ezt a változtatást minden bizonnyal el is fogadják majd a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) nyári, budapesti kongresszusán.

Az elmúlt időszakban felmerült esetleges komolyabb szabályváltoztatási elképzelések közül kevés fog megvalósulni Molnár Tamás szerint. A tavalyi tesztversenyek után lekerült a napirendről a mostani 6+1-es helyetti 5+1-es felállás, és a kapu és a labda mérete sem fog változni. Az egykori játékos úgy látja, a legvalószínűbb, hogy a támadóidő, illetve a kiállítási idő csökken, de még erre sincs konkrét javaslat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.