Vb-győztes érkezik a Veszprém és a válogatott kispadjára

A svéd Ljubomir Vranjes végül tényleg csomagban kapja meg a két posztot.

Gabay
2017. 02. 01. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Flensburg vezérigazgatója, Dierk Schmäschke szerdán a klub Facebook-oldalán közleményben tette közzé, hogy hosszas tárgyalásokat követően elfogadták Vranjes kérését, és „elengedik Veszprémbe” a korábbi klasszis kézilabdázót. Ezt a szezont természetesen még a német kirakatcsapatnál tölti, a váltás tehát nyáron következik.

Vranjes nem sokkal később Facebook-oldalán megerősítette a hírt. Mint írja, az elmúlt hónapokban neki és a feleségének sok álmatlan éjszakája volt, rengeteget gondolkoztak, hogy elhagyja-e a világ egyik legjobb kézilabdacsapatát. „Életem legnehezebb döntését kellett meghoznom. Végül arra jutottam, hogy megragadom ezt az új lehetőséget.” Vranjes német nyelvű közleményében kiemeli,

döntéséhez hozzájárult, hogy Veszprém sokkal közelebb van Szerbiához, mint Flensburg, idős szülei pedig ott élnek, ahogy barátai jó része is, ami nagyon fontos neki.

Nem sokkal a facebookos közlemények kikerülése után a Magyar Kézilabda-szövetség honlapján közölte, 2017. július elsejétől Vranjes a magyar szövetségi kapitány 2020. augusztus 31-ig. Január 31-től lejárt Xavier Sabaté megbízatása – aki egyébként jelenleg a Veszprém edzője –, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a köztes időszakban ki vezeti majd a nemzeti csapatot. Erről később döntenek a szövetségben. 

Mivel a szövetség csak a tréner facebookos bejelentése után tette ki az új szövetségi kapitány kilétéről szóló hírt, melyben Vranjes egy szót sem szól a szövetségi kapitányságról, illetve mivel egyelőre Sabaténak még utódja sincs, vélhetőleg az MKSZ nem így akarta tálalni a váltást. 

A 43 éves, szerb gyökerekkel bíró Ljubomir Vranjes nyolc éven át dolgozott a Flensburgnál, amellyel 2014-ben nagy meglepetésre Bajnokok Ligáját nyert. 2013-ban rövid ideig a szerb válogatott kispadján is ült. Játékosként világ- és többszörös Európa-bajnok volt.

Mi is megírtuk, december végén a svéd tréner elismerte a Veszprém érdeklődését egy német tévéadónak, de Kálomista Gábor, a veszprémiek vezérigazgatója hasonlóan nyilatkozott, mint novemberben, amikor a montenegrói Veszelin Vujoviccsal boronálták össze csapatát a lapok. „Aki ezt híreszteli, annak semmi más célja nincs, mint gyengíteni a világbajnokságra készülő magyar válogatottat. Klubunk több kitűnő szakemberrel is tárgyal, ugyanakkor van edzője, akit Xavier Sabaténak hívnak, miként a válogatott szövetségi kapitányát is. A zavart keltőkkel szemben a Veszprém célja a válogatott támogatása, hogy minél sikeresebb legyen a világbajnoki szereplése.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.