A koreai gyors átzakatolt a magyar válogatotton

Ennyi emberhátrányt nem lehet bírni a jégen. Korea ellen is belefáradtunk, 1-3 a vége.

Gabay Balázs
2017. 04. 25. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vas le, Bálizs be. Rich Chernomaz két játékost is cserélt a hétfői, osztrákoktól elszenvedett mérkőzés után. A divízió I-es világbajnokságon a feljutásért küzdő magyar válogatottban ugyanis megsérült a Fehérvár csatára, Vas János (a bordája bánta az Ausztria elleni csatát), Rajna Miklós pedig ugyan bemutatott pár földöntúli bravúrt, de egy-egy gólban ő is benne volt az első két mérkőzésen. Az ő helyét a MAC hálóőre, Bálizs Bence foglalta el.

A hétfői kudarccal eldőlt, hogy többet már nem hibázhatnak a mieink, ha fel akarnak jutni az elitcsoportba a divízió I/A-s tornáról. Ezt jócskán megnehezíti, hogy Dél-Korea mindenkit sokkolt eddigi teljesítményével: a lengyelek elleni győzelmüket még lehetett volna a szerencse számlájára írni, de Kazahsztánt két vállra fektetni mázlival nem lehet. Az ázsiaiak sem így tették. Hat honosított észak-amerikai hokisuk közül ötöt elhoztak Kijevbe, ők hosszú ideje Koreában jégkorongoznak, de nincs koreai gyökerük. Jim Paek szövetségi kapitánynak ellenben van, no meg 224 NHL-meccs a háta mögött és tengernyi tapasztalata. Az amerikai légiósokkal olyan csapattá gyúrta össze Koreát, ami esélyessé vált arra, hogy a legjobbak közé emelkedjen. Nem csak az elitcsoportba vágynak ők, alapvetően a hazai rendezésű, pjongcsangi olimpiára erősítették meg keretüket.

Amire most már tényleg kiemelten kellett figyelni, az az emberhátrányok, a felesleges szabálytalanságok elkerülése. Ausztria ellen a második és harmadik gólt ebből kapta a magyar válogatott, de az ukránok ellen is szenvedtünk saját hibánkból.

A mieink az ezen a vébén már megszokott agresszív letámadással próbálkoztak az elején, Korea pedig alapból így játszik, plusz óriási sebességgel, az apró termetű játékosoknak hála, emiatt kissé csapkodó volt a játék az első percekben. Nagy Krisztián csodás passzát a hosszúnál nem tudta gólra váltani Galló, nagy lehetőség volt. Ugyanilyet rontott el Kim a túloldalt, Bálizs védett szépen. Aztán jött a megszokott forgatókönyv, a támadóharmadban ezúttal Benk ellen fújtak a játékvezetők, gyötrődhettünk öt a négy ellen. Az ő faultja kétséges volt, Nagy Krisztiáné egyértelmű: érthetetlen, miért kellett bottal fejre ütnie, miközben egyébként a pakk ott sem volt. Remekül blokkoltunk, koreai helyzet nélkül sikerült lehozni a kínos perceket. Nem telt el két perc, és Kalvin Sagert korcsolyázhatott le durvaság miatt, megint egy butaság – sokadszor. Valamiért Rich Chernomaznak nem sikerült rendet tennie a fejekben a tiszta védekezést illetően, és emiatt folyamatosan emberhátrányokkal fizetünk a világbajnokságon. Ezúttal szerencsére nem gólokkal, Bálizs egy perc alatt négyszer mentett.

Bryan Young volt az első koreai kiállított, alaposan odateremtett egy magyart a jégre. Egy másik Young, jobban mondva Jung Jun Lee is mehetett le két percre, az osztrákok ellen találtunk gól ebből a helyzetből. Most is sikerült! Szirányi lőtte rá középen a korongot a kapura, Kóger szemfülesen tette bele az ütőjét, ami becsúszott Dalton kapus mamutjai között, 1-0! Galló kapuvasát majdnem beimádkozták a Sportpalota magyar szurkolói, de odafentről most nem jött segítség. Koreának sem volt szüksége ilyesmire, elég volt neki a magyar hátvédek pillanatnyi kihagyása: Kim Kisung olyan egyedül maradt egy méterre a kapunktól, hogy maga is meglepődött, persze nem annyira, hogy ne húzza a bal felsőbe a pakkot, 1-1. Plante kiállításával felcsillant előttünk a remény a harmad végén, de csak könnyen védhető lövésekig jutottunk. Bálizsnak az utolsó másodpercekben még óriásit kellett mentenie, majd Szirányinak még nagyobbat, az üres kapu torkából húzta ki a korongot. Nem a mieink voltak ezek a percek.

Bár Korea ritkán látható hatékonysággal lőtt eddig a tornán: 21-22 lövésből ütöttek öt, illetve négy gólt, ezen a meccsen sokkal többször próbálkoztak, mint mi. A második harmad végén 15-25 állt a lőlapon a javukra.

Aztán csak a szokásos sorminta: Stipsicz bottal akasztásért csücsülhetett kint a padon (az ötödik magyar kiállítás), a többi négy a jégen izzadhatott, hogy ne kapjunk újra emberhátrányos gólt. Jól zártak a védők, nem úgy Bálizs mamutja: Sin csapott le éles szögből egy palánkra lőtt korongra, és elsütötte a rövidre, ahol semmi sem szabadott volna, hogy elférjen, de a pakk becsúszott. Bálizs azóta is találgatja, hogyan (1-2).

Azt már nem is érdemes fejtegetni, Nagy Krisztián miért kente oda a palánkra kiállítást érően koreai ellenfelét. Újra hátrány, ami azért probléma, mert értelemszerűen ebben fárad el igazán a csapat, ami egy-egy kulcspassznál, gólszerzési lehetőségnél üthet vissza. Kihúztuk, Dansereau pedig megmutatta, miért volt érdemes honosítani napokkal a vébé előtt. Finom csel végén tört kapura, csak szabálytalanul tudta megállítani a hátvéd, most mi kerültünk emberfölénybe. Nem sokat értünk vele, kiegészülve Korea lövöldözött Bálizs kapuja körül, majd egy kontrából Sin a hosszúba vágta második gólját öt perccel a vége előtt (1-3).

Innentől már nem segített az emberelőny és az sem, hogy Bálizs helyett mezőnyjátékos volt a jégen. Vereségünkkel bizonyosan búcsút vehetünk feljutási reményeinktől. A Rajna helyére beugró Bálizs fanyar arccal fogadta a meccs embere díjat. 

Korea három győzelmével vezeti a csoportot, mi csütörtökön a lengyelekkel, pénteken Kazahsztán ellen lépünk jégre.

A szövetségi kapitány és a játékosok érthető letörtséggel nyilatkoztak a távirati irodának Kijevben a meccs után. 

Rich Chernomaz:

Egyszerű lenne az ázsiai mentalításra hivatkozni, hogy végig fegyelmezettek voltak, de valójában ez egy remekül felkészített, az edző által nagyon jól vezetett csapat. A dél-koreai sportág fejlesztési program működik, most itt vb-n tapasztalja meg mindenki, és jövőre ez a válogatott az olimpián szerepel majd. A második bekapott gól után nehézzé vált a helyzetünk, és nem tudtuk megtörni a koreai csapatot.

Szirányi Bence:

Elfogytunk a végére. Most is csak kettős emberelőnyben voltunk eredményesek, hátul pedig elfáradtunk. Így nincs esélyünk senki ellen a győzelemre.

Varga Arnold:

Nem tudom, miért, sok egy-egy elleni akciónál késve reagálunk. Jönnek a kiállítások sorra. Egy mérkőzésen jó, ha három emberhátrány lehet, de már az első harmadban ennyinél jártunk. Így aztán elöl sincs meg a kellő erő, hogy ziccereket dolgozzunk ki, vagy gólt lőjünk.

Bálizs Bence:

Ha nem lett volna ez a rövid sarkos gól, talán másként alakul minden. Sajnálom. Sajnos, tényleg sok időt töltöttek a harmadunkban, így nem volt eleget nálunk a korong, anélkül pedig nehéz győzni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.