Az állatkertből a világbajnokságra – kezdődik a kijevi hokivébé

Hokiválogatottunk számos kulcsjátékos nélkül, határtalan önbizalommal vág neki a divízió I-es vébének.

Gabay Balázs
2017. 04. 19. 12:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhe trágyaszagban kezdődött szerda délelőtt a magyar férfijégkorong-válogatott sajtótájékoztatója, ami csak azokat lepheti meg, akik nem tudják, hogy a budapesti állatkert Varázshegy nevű kupolacsarnokában tartották az eseményt. A magyar hokifanok most abban reménykednek, hogy a nemzeti csapat nem rakja tele a nadrágot a szombaton kezdődő kijevi divízió I-es világbajnokságon, inkább varázsol majd. Az utóbbi évek fejlődési folyamata abszolút ezt vetíti előre. 2009 után tavaly újra megjártuk a legfelső osztályt a vébén, a tizenhatodik helyről a tizenötödikre léptünk előre, hiszen óriási meglepetésre megvertük a fehéroroszokat.

A szentpétervári csapat tíz helyen cserélődik ki: a csapatkapitány Vas Márton és a válogatott történetének egyik legjobb játékosa, Banham Frank letette a botot. Nem lesz ott Kijevben Kovács Csaba, Dudás Jesse, Nagy Gergő és a Fehérvár kapusa, Hetényi Zoltán sem. Vay Ádámot amerikai klubja nem engedte el, Sofron István távolmaradására hivatalos indok nincs, minden bizonnyal doppingügye miatt nem utazhat, erről bővebben itt. A bő keretből itthon marad még Kiss Dániel, Kovács Bronson, Pozsgai Tamás, Orban Brance, Bodo Chris és Reisz Áron.

Avatunk viszont három újoncot, egyikük Keegan Dansereau a napokban kapta meg a magyar állampolgárságot, így útra kelhet a csapattal. A hiányzók névsorát olvasva kitűnik, hogy az A csoportos csodát, a krakkói feljutást véghezvivő gárda alapemberei közül többen nem lesznek ott most.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány a kazahokat emelte ki a csoportból mint legerősebb ellenfelet, de a honosított tengerentúliakkal érkező dél-koreaiak és a rendre a feljutás kapujába jutó lengyelek, ukránok sem lesznek egyszerűek, ahogy Ausztria sem. A kanadai mester kifejtette, a kiegyenlített csoport minden csapatára egyesével, a soron következő ellenfélre összpontosítva készül a magyar válogatott, pontosan ugyanúgy, ahogy Krakkóban tette, a 2015-ös feljutás alkalmával. Sűrűn használta az önbizalom szót a kapitány, és mint mondta nagy hangsúlyt helyez a játékosok pszichológiai felkészítésére. Banham, Vas, Sofron, vagyis a tapasztalat kiesésére ő inkább lehetőségként tekint, most olyan fiatalok kaphatnak esélyt, akik egy ideje dörömbölnek a csapat ajtaján. A kimaradókról annyit mondott: a verseny során nemcsak tehetség, szorgalom, motiváció alapján rostálta a játékosokat, nála az is rengeteget számított, a kerettagok mennyire tudnak emberségesen viszonyulni a másikhoz.

A felkészülési mérkőzésekről – csupa vereség, sorban a svédek, a finnek és kétszer a szlovének ellen – megjegyezte, az eredmény nem érdekelte, csupán egy dolog: hogyan reagálnak nagy nyomás alatt a játékosai.

Hári János, a svéd első osztályú Leksands IF vajkezű csatára mint mindig, ezúttal is mérhetetlenül visszafogottan nyilatkozott, akármiről kérdezték. A csapat hangulatáról csak annyit szólt: a megszokott, „vagyis marha jó”. A magyar drukkerekről pedig elmondta, még Svédországban is kérdezgetik őt róluk, annyira lelkesek. Rajtuk a rajtoló vébén sem múlik majd semmi szerinte, most már a játékosokon a sor. „Ahogy a főnök is mondta, a kazahok felfelé kilógnak, de az ukránok elleni nyitómeccsünk is létfontosságú lesz, hiszen meghatározza majd a további meccsek hangulatát az ott elért eredmény.”

A kivetítőn a nyilatkozatokat követően elindultak a Gyerünk, gyerekek kisfilm képkockái. A válogatott felkészülésének legizgalmasabb pillanatait elkapó alkotás a mexikói Francisco Escalante alkotása, akit annyira megragadott a nemzeti csapat iránti szurkolói szeretet, hogy forgatni kezdett. A filmet a Sport TV négy alkalommal is levetíti, először szerdán 18 órakor. Ez a csatorna adja majd a válogatott összes vb-meccsét is, melyek sorban a következők:

Április 22., szombat, 12.30: Ukrajna–Magyarország

Április 24., hétfő, 19.30: Magyarország–Ausztria

Április 25., kedd, 16.00: Magyarország–Dél-Korea

Április 27., csütörtök, 16.00: Lengyelország–Magyarország

Április 28., péntek, 12.30: Magyarország–Kazahsztán

A magyar válogatott vb-kerete:

Kapusok: Rajna Miklós (Fehérvár AV19), Bálizs Bence (MAC Budapest), Arany Gergely (MAC Budapest)

Védők: Garát Zsombor (Austin Bruins, USA), Stipsicz Bence (Cedar Rapids RoughRiders, USA), Varga Arnold (Debreceni HK), Gőz Balázs (DVTK Jegesmedvék), Sagert Kalvin (Fehérvár AV19), Szirányi Bence (Fehérvár AV19), Wehrs Kevin (Villacher SV, Ausztria)

Csatárok: Dansereau Keegan (Dunaújvárosi Acélbikák), Magosi Bálint (DVTK Jegesmedvék), Vas János (Fehérvár AV19), Sarauer Andrew (Fehérvár AV19), Kóger Dániel (Fehérvár AV19), Erdély Csanád (Fehérvár AV19), Hári János (Leksands IF, Svédország), Galló Vilmos (Linköping HC, Svédország), Nagy Krisztián (MAC Budapest), Terbócs István (MAC Budapest), Bartalis István (Schwenninger Wild Wings, Németország), Benk András (Újpesti TE), Csanyi Karol (Újpesti TE)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.