Gera: A mostani kép nem reális

Nem állítja, hogy edző lesz, de láthatóan jól kijön a gyerekekkel.

Radványi Benedek
2017. 04. 21. 15:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Melyik a fontosabb, a gól vagy a kötény?” – sok más mellett ezzel okította Gera Zoltán az OTP Bozsik bajnokok programjának telki edzőtáborozásán részt vevő 10–14 éves gyerekeket. A Ferencváros válogatott középpályása a kérdést a félpályás gyakorlómeccs során tette fel az egyik fiúnak, és természetesen válaszra nem is volt szükség. Gera a keddi csípős szélben többek között Király Gábor, Juhász Roland és Torghelle Sándor társaságában mentorálta a harminchat, klubhoz nem kötődő tehetséget, akik között hátrányos helyzetben élők és lányok is akadtak.

A cicázás, a büntetőlövés és a kétkapuzás után a délelőtti program az öltözőben folyatódott, ahol Gera Zoltán láthatóan jól szót értett a gyerekekkel, még arról is faggatta őket, szerintük mit kellene tennie csapatának a győzelemért a következő mérkőzésen. „Mondjatok valami tanácsot, hogy lehet a Gyirmótot megverni, kicsit gödörben van most a Fradi” – jelentette ki, mire az egyik srác odavetette: sehogy. Aztán kiderült, azért, mert ő Honvéd-szurkoló

Néhány perccel később már mi léptünk oda Gerához, megfordítva a kérdését: ő maga mit tanácsolna saját csapatának? „Van edzőnk, úgyhogy ebbe nem szeretnék belefolyni” – tért ki a konkrét válasz elől. Azt viszont elmondta, hogy az utóbbi négy fordulóban három vereséget és egy döntetlent jegyző Fradinak mi segíthet a talpra állásban: „Az a lényeg, hogy visszajöjjünk abba a formába, amelyet korábban mutattunk, a mostani kép nem reális, több van a csapatunkban. Egyértelműen győzelemre van szükség, hogy az önbizalmunk újra olyan legyen, amilyennek lennie kell.”

A címvédő FTC jelenleg az ötödik helyen áll az NB I-ben, 6 fordulóval a vége előtt 11 pont a hátránya az éllovas Honvéd mögött, az Európa-liga-indulást érő harmadik pozíciótól jelenleg 5 pontra van. A Magyar Kupa-döntőben viszont bizonyára érdekelt lesz, hiszen ehhez a harmadosztályú Budafokon kell túljutnia. A május 31-ei finálén a Gera által is segített gyerekek mindenképpen pályára léphetnek a Groupama Arénában, hiszen a Magyar Kupa-döntő előtt kelet–nyugat felosztásban játszanak mérkőzést.

A középpályás lapunknak azt mondta, kifejezetten élvezte a gyerekekkel való gyakorlást, és jó volt látni a lelkesedést az arcukon. „Nagyon fontos ezeknek a fiatal srácoknak, hogy közvetlenek legyünk, és ne távolságtartók, mert akkor esetleg begörcsölnek, vagy nem tudják kihozni magukból azt, ami bennük van.”

Egyiküknek, az apostagi Jocinak nevetve vetette oda: „Te hogyhogy védő voltál, nem csatár vagy? Védők ne legyenek 10-esben!” Azt mondta, örült, hogy tapasztalatot szerezhetett arról, hogyan megy neki a gyerekekkel való foglalkozás. Remekül, gördülékenyen – mondjuk mi, ő pedig így fogalmazott: „Élveztem a velük való együttlétet, jó, hogyha az ember valamit át tud adni a tapasztalatából.”

Gera Zoltán még nem állítja, hogy edző lesz, de szeretné majd kitanulni a szakmát és kipróbálni magát ezen a téren. Egyelőre az is kérdéses, mikor ér véget játékos-pályafutása, mert bár a klubelnök, Kubatov Gábor nemrég azt nyilatkozta, hogy egy jó hangulatú beszélgetésükön Gera jelezte, egy évet még futballozna, a középpályás erről nem akart nyilatkozni. Ami tény: a harminchét éves labdarúgónak nyáron lejár a szerződése a Ferencvárosnál. Szintén kikerülhetetlen kérdés, hogy a várhatóan fiatalítás előtt álló válogatottban lesz-e még szerepe. Konkrétan azt kérdeztük Gerától, kereste-e a szövetségi kapitány a portugálok elleni vb-selejtező óta, ám erre így reagált: „Erről nem szeretnék beszélni.”

Ezt akár értelmezhetjük úgy is, hogy lenne mit mondania.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.