Honnan jött ez a hétérmes csodagyerek?

Januárban még nem is volt biztos, hogy 100 gyorson versenyez, áprilisban országos csúcsot döntött Németh Nándor 17 évesen.

2017. 04. 26. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utánpótláskorú versenyzők sora szerepelt kimagaslóan a múlt heti debreceni országos úszóbajnokságon. Egy közülük Németh Nándor, aki 17 évesen káprázatosan könnyed úszással megdöntötte a 100 méter gyors országos csúcsát, 48,64-es ideje 12 századmásodperccel jobb, mint Kozma Dominik korábbi rekordja (48,76), az idén pedig az egész földkerekségen csak kilencen úsztak jobbat nála ezen a távon.

– Senki nem számolt azzal, hogy országos csúcsot úszom – értékelte parádés időeredményét a fiatal sportoló, aki edzőjével együtt biztos volt benne, hogy 49 másodpercen belül fog úszni a 100 gyors fináléban, ezt trénere, Plagányi Zsolt le is írta egy papírra előre, de az országos rekord azért nem volt benne, legfeljebb egy dobogós helyezés.

Az élesebb szeműeknek feltűnhet, hogy Németh Nándor edzőjének neve ismertebb az övénél, nem tévedés, Cseh László edzőjéről van szó, Plagányi Zsolt készíti fel Csehet és Némethet is – Törökbálinton, csak hogy egészen „nemzetközivé” váljék a történet.

Visszatérve a futamra, Németh Nándor a falhoz éréskor egyáltalán nem gondolta, hogy ekkora időeredményt úszott, mert a táblán nem jelent meg azonnal, a várakozás másodperceiben szüleivel szemezett a lelátón.

Hogy mi vár most az országos bajnokságon három aranyat, egy ezüstöt és három bronzot szerző új úszócsodára? Az biztos, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány – Plagányival egyetértésben – nem veti be egyéni számban a vb-n, csak váltóban, ugyanis nyolc hét múlva Némethnek ifjúsági Európa-bajnokságon, öt héttel a vb után pedig ifjúsági világbajnokságon kell helytállnia, a döntéssel az úszó maga is egyetért.

S hogy mit hoz az élet: Plagányi még az idén januárban sem volt biztos abban, hogy milyen számra fog az ob-n koncentrálni Némethtel, benne volt a pakliban, hogy az 1500 gyorsot próbálják ki – megjegyzendő, a hosszabb távon még van egy kvalifikációs hely a csapatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.