Jégkorong-vb: győzelem a nyitányon a házigazda ellen

Az ukránok felett aratott 5-3-as győzelemmel kezdte szereplését a magyar válogatott a divízió I/A-s világbajnokságon.

MTI
2017. 04. 22. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány csapata 0-1-et követően fordított, ám utána sok hibával játszott, és ezt kihasználták az ukránok, akik 3-2-re visszavették a vezetést. A záró harmadban Sarauer Andrew és a vb előtt honosított Dansereau Keegan volt eredményes, a végén pedig Hári János üres kapuba emelt, így sikerült begyűjteni a három pontot.

A magyarok legközelebb hétfőn este lépnek jégre, akkor az osztrákok ellen.

Eredmény, 1. forduló:

Magyarország–Ukrajna 5-3 (1-1, 1-2, 3-0)

----------------------------------------

gól: Bartalis (15.), Vas (21.), Sarauer (51.), Dansereau (53.), Hári (60.), illetve Kuzmik (14.), Bucenko (28., 39.)

A vb-t Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester, korábbi nehézsúlyú világbajnok profi ökölvívó nyitotta meg. A hangulatról a majdnem 700 magyar szurkoló gondoskodott a 6000 nézőt, vagyis majdnem telt házat vonzó helyszínen.

Az első két sorcsere után ébredtek fel a magyarok, ám egy kettős emberelőnyt nem sikerült gólra váltani. Egyszer a gólvonalon mentettek a hazaiak, majd kisvártatva ők is létszámfölénybe kerültek, de nem volt számottevő gólhelyzet. A 10. percben egy ellentámadás végén a magyar kapuvason csattant a korong, míg a túloldalon Sagert Kalvin hagyott ki komoly lehetőséget. Újabb kimaradt emberelőny után vezetést szerzett az ukrán csapat: Szerhij Kuzmik kerülte meg Rajna Miklós kapuját, és fonákkal a hálóba emelt. Kevesebb mint egy perc múlva jött a válasz, Bartalis István látványos mozdulattal, a botot a lába között tartva talált be éles szögből.

A második harmad 20. másodpercében Szirányi Bence lövése kipattant Eduard Zaharcsenkóról, és a kapu elé berobbanó Vas János gól lőtt. Galló Vilmos kiállítása alatt Rajna a gólvonalon hárított, ám amikor Magosi Bálintot is kiküldték, már nem volt szerencséje: Nikita Bucenko erős lövése átcsorgott rajta. Közvetlenül a szünet előtt nem sikerült felszabadítani, ezt megint Bucenko használta ki.

Óriási gólhelyzettel nyitották a záró harmadot a hazaiak, Sagert veszítette el a korongot a kapu előtt, ám Rajna kijavította a társ hibáját. Megpróbált egyre nagyobb iramot diktálni a Chernomaz-csapat, az ukránok azonban ellentámadásokból is tudtak veszélyt teremteni. A harmad derekán szép passzjáték végén Sarauer Andrew egyenlített. A nyomás ezt követően is megmaradt, és két perc múlva az ő átadásából talált be közelről a vb előtt honosított Dansereau Keegan. A hajrában az utolsó tartalékait mozgósította a vendéglátó, de emberhátrányba került, és hét másodperccel a lefújás előtt Hári János az üres kapuba emelt.

A hatos csoportból az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, és jövőre a dániai vb-n szerepel, míg az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

A további szombati program:

Lengyelország–Koreai Köztársaság 16.00

Kazahsztán–Ausztria 19.30

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.