Szabó Bence: Nem egy sopánkodó MOB-ra van szükség

A kétszeres olimpiai bajnok kardvívó egy olyan szervezet élére vágyik, amely gyorsabban reagál, mint a sportállamtitkárság.

2017. 04. 26. 6:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOB hétfői rendkívüli közgyűlésén elfogadták a szervezet új alapszabályát, már nem csak azok választhatók a közelgő tisztújításon, akik előtte a Magyar Olimpiai Bizottság közgyűlésének tagjaivá váltak. Az új alapszabály tette lehetővé azt is, hogy kétszeres olimpiai bajnok kardvívónk, Szabó Bence is pástra léphet az elnöki tisztért.

– Kampányom 90 százalékán már túl vagyok, ismertettem a sportági szövetségekkel az elképzeléseimet, újságírókkal és olimpiai bajnokokkal is találkoztam, akik mind fontos részei az olimpiai mozgalomnak – mondta a Digi Sport tévének szerda reggel Szabó, akinek a rendes közgyűlésig szinte már csak annyi a dolga, hogy várja, nem történik-e valamilyen „rendkívüli esemény”.

Ismeretes, az elnökségért hárman indulnak, Szabó mellett Borkai Zsolt jelenleg regnáló vezető és Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok vívó. Utóbbiról akár azt is lehetne gondolni, hogy sportági emberként gyengítheti Szabó megválasztási esélyeit. – Én kardvívó vagyok, ő párbajtőröző – fogalmazott erről viccelődve Szabó.

S hogy miért indult el egyáltalán? – Ez a MOB már egy más MOB lesz, mint ami az elmúlt négy évben volt. Szeretnék megfelelni a támogatóimnak, nem önjelölt vagyok – fejtette ki Szabó Bence, aki a részletekbe belemenve arról is beszélt: gyors reagálású, előre tervező szervezetnek kell lennie, amely nem azon sopánkodik, hogy milyen jogosultságokat vett el tőle az Emmi sportállamtitkársága. Adott esetben szerinte a MOB – mint a második legrégebbi civil szervezet – sokkal gyorsabban is tud reagálni folyamatokra, mint az Emmi. – A jelmondatom azt, hogy a MOB több mint sport! Kell foglalkozni az életútprogramunkkal, amely az utóbbi időben kiüresedett egy minisztériumi program miatt – ecsetelte Szabó, aki a MOB székházügyét is áttekintené: tudomása szerint hamarosan lejár a bérleti szerződés, és az alapszabályban sem minden kérdés van még elrendezve, sok javaslatot nem tekintett át a rendkívüli közgyűlés.

Szabó szerint sem volt nagyon elegáns, hogy bár a rendkívüli közgyűlés meghívójában szerepelt az új tagok beválasztása a MOB-ba, erre nem került sor. Visszaemlékezésként pedig nem kertelt: furcsának nevezte, ahogy egyetlen hétvége alatt elküldte őt Borkai mint főtitkárt, mint mondja, „a közös megegyezés az elküldés egy díszcsomagolása volt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.