Új MOB-alapszabály van, létszámmódosítás nincs

Rendkívüli közgyűléssel hangolt a Magyar Olimpia Bizottság a jövő heti tisztújításra. „Showder Klubba való rendelkezések.”

Radványi Benedek
2017. 04. 24. 15:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta az alapszabály-módosítást a Magyar Olimpia Bizottság (MOB) hétfői rendkívüli közgyűlése, tartózkodás és ellenszavazat sem volt. A dokumentum a változtatások nyomán innentől elvileg megfelel az új sporttörvénynek és Ptk.-nak is, az elnökség létszáma 15 főre bővül, s a május 2-i tisztújítás kapcsán a legfontosabb módosítás, hogy öt munkanappal előtte azok is beadhatják pályázatukat a tisztségekre, akik még nem tagjai a közgyűlésnek, de aznap azokká válnak, illetve azok is, akik nem sportági szakszövetségek delegáltjai. (Így lehet elnökjelölt Szabó Bence, a MOB korábbi főtitkára.)

A rendkívüli közgyűlésnek ez volt az első napirendi pontja, a másodikat, a taglétszám-módosítást Borkai Zsolt, a MOB elnöke törlésre javasolta. Elmondta, az elnökség a taglétszám csökkentését, átalakítását nem támogatja, ennek értelmében a mostani 181 fő lenne meghívva a május 2-i tisztújító közgyűlésre. Ezt a megjelent 104 MOB-tag hat tartózkodással szavazta meg (a hat között az elnöki posztra aspiráló Kulcsár Krisztián is ott volt).

Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke – aki az előkészítő munka során a többi sportági szakszövetség képviselőivel való egyeztetést vezette – előzetesen azt javasolta, hogy a tagság összetételére vonatkozó javaslatokat adják az új elnökség kezébe. Ami természetesen azt is jelenti, hogy nem kevesebben, illetve nem mások fognak az új elnökre és tisztségviselőkre a május 2-i közgyűlésen szavazni, mint akik most tagok, illetve új tisztségükből fakadóan aznap beiktatásra kerülnek (például az új szakszövetségi elnökök, Bienerth Gusztávtól Erdei Zsoltig).

A MOB lépéseinek szigorú ellenőre, a Borkai Zsolt-féle vezetést sokszor támadó dr. Török Ferenc felszólalásában azt vetette fel, hogy mivel június 20-ig tart a jelenlegi elnökség mandátuma, nem csúsznak ki semmiből, ha május 2-i napirendről levennék a tisztújítást, és elsősorban a taglétszám kapcsán döntenének. Ő egyébként a csökkentést támogatja. Javaslatát nem vitatták meg, az olimpiai bajnok Török később elmondta, hogy 32 módosító indítványt nyújtott be, de az egyeztetésre nem hívták oda. Kifogásai felsorolása közben „Showder Klubba való rendelkezések”-ként jellemzett egyes pontokat az alapszabályból. (A 32 módosító indítványa kapcsán Borkai később elmondta, ebből 18-at elfogadtak.)

A MOB tehát így megy neki a május 2-i tisztújító közgyűlésnek, amelyen három elnökjelölt várható: Borkai Zsolt, Szabó Bence és Kulcsár Krisztián.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.