Vízhajtót szedhetett az egyik doppingoló dzsúdósunk

A KSI és a PVSK cselgáncsosa is megbukott a teszten januárban, de az ügyükben azóta sem született döntés.

Gabay Balázs
2017. 04. 28. 7:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 24.hu néhány napja arról írt, a januári kecskeméti országos dzsúdóbajnokságon doppingvétségen ért két sportoló közül az egyik a KSI, a másik a PVSK sportolója. Utóbbi klub cselgáncsosa, K. Dávid a portál szerint csak egy olyan gyógyszert szedett be, melynek alkotóeleme tiltólistás, J. Ákos viszont szteroiddal bukott meg.

A Bors pénteki számában nem hivatalos forrásokra hivatkozva közölte: az egyik érintett – vélhetően K. Dávid – vízhajtót szedhetett, ami a fogyasztásához kellett, hogy el tudjon indulni saját súlycsoportjában versenyen. A másik dzsúdós viszont tesztoszteront használhatott, ami valóban súlyosabb vétségnek tűnik. Őt egyébként klubja azon nyomban kirúgta, ahogy fény derült az esetre.

Bár a két doppingvétség még januárban történt, az ügyekben egyelőre nincs döntés. A 24.hu megkérdezte a szövetség sportigazgatóját, Nagy Andrást, ennek mi az oka. Ő úgy válaszolt, a szövetség illetve a nemzetközi és hazai antidopping csapat tagjaiból álló vizsgálóbizottság már meghallgatta a versenyzőket, de a határozatuk még mindig nem emelkedett jogerőre, ami miatt egyelőre hivatalosan nem lehet információval szolgálni.

Tiszeker Ágnest, a hazai antidoppingcsoport vezetőjét péntek reggel sikerült utolérnünk. Azt mondta, a vizsgálóbizottság már meghozta a döntését, most arra kell várni, hogy a WADA, vagyis a nemzetközi doppingellenes szervezet és a nemzetközi dzsúdószövetség akar-e fellebbezni a határozat ellen. Erre 21 napjuk van papíron. Eddig nem érkezett ilyen jelzés, úgyhogy hamarosan nyilvános lesz a testület döntése. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.