Ötgólos hátrányból hozott össze hatgólos sikert a Veszprém a Szeged ellen

Az „Ébresztő! Ébresztő!” rigmusból „Építők! Építők!” rigmus lett és hazai fieszta a kézidöntőben.

Arday Attila
2017. 05. 20. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szeged újra megpróbálja. Így van ez minden évben, minden kupadöntőben, minden bajnoki döntőben, újra meg újra próbálja megtörni a Veszprém egyeduralmát. 2008 óta ez egyszer sem sikerült, de egyre közelebb került a célhoz, tavaly a kupadöntőben hetesekkel maradt alul, az idei kupadöntőben egy időn túli hetessel, és most itt van a bajnoki döntő, ahol majd a visszavágót tartják – szerdán – Szegeden, vagyis az első meccs Veszprémben még nem dönt az arany sorsáról.

Csak dönthet. A két csapat között olyan minimális lett a különbség egy év alatt, hogy ha valamelyik fél négy-öt gólos előnyt tud szerezni már az első csatában, az aranyat érhet.

A szegediek mindjárt megadták az alaphangot, Bodó és Thiagus Petrus góljai jelentették a különbséget. Öt perc telt el a meccsből, amikor először betalált a Veszprém Sulic révén, de Bodót továbbra sem érezte a veszprémi védőfal. Arra meg a játékvezetők nem hibáztak rá, ki ütötte le Gabert, mert nem Schuch volt az, hanem Nagy László, így rossz helyre osztották ki a kétperces kiállítást. Érdekes párharcot hozott a másik kapunál Skube és Nagy küzdelme, a mezőny legkisebb tagja harcolt a legnagyobbal, és egyszer még valahogy az oldalvonalon is kitaszította.

Sierra elképesztően védte a szegedi kaput, 11 perc alatt csak egy gólt kapott (1-4), közben viszont Mikler is belejött a túloldalon. Sőt ő tartotta meccsben a Veszprémet a hihetetlen sebességgel száguldó vendégekkel szemben, akik sorra ziccerbe kerültek. Ellenben a házigazdáktól hiányzott a gyorsaság egészen Lékai megérkezéséig.

Källmann megoldotta néha a kapussal szemben a problémáit, de így is a két hálóőr csodálatos pillanatait élvezhettük, 19 perc után pedig Sabaté mester kénytelen volt a második idejét is kikérni, mert 4-8-at mutatott az eredményjelző.

Bánhidi heteseket harcolt ki, Balogh Zsolt belőtte őket. A Szeged úgy egy percig játszott passzív játéknál, Kálomista Gábor közvetlenül a zsűriasztal mögött méltatlankodott hatalmas energiákkal.

Nagy László két kézzel verte mérgében a földet, amikor megint elvették tőle belemenés miatt a labdát, ilyet még soha nem láttunk tőle, és ezúttal úgy tűnt, neki van igaza.

5-10-nél nagy bajban volt a Veszprém, de több gól nem kapott a félidőben, a védekezése legalább összeállt, Mikler fenomenálisan védett. Ilyenkor jut az ember eszébe mindig, hogy ezzel az erővel, ahogy Rodriguez, a Szeged jobbszélsője rontotta el sorra a ziccereit, akár egy fiatal magyar is gyakorolhatna onnan, csak eredményesebb lehetne. Egy-két gyors gólt összehozott a házigazda, így a félidőben 8-10-nél újra szorossá vált a csata.

Két beállóval próbálkozott a Szeged, nem is rosszul. Balogh Zsolt személyében friss átlövőt tudott pályára küldeni Pastor mester, Iváncsik Gergővel a bal szélen jelent meg új ember a Veszprémben, mindjárt lőtt is egy fontos gólt, és még ki is állították róla Baloghot. Nagy László hozta meg az egyenlítést a 37. percben. Nagyon elakadt közben a Szeged támadása, passzív játékra kényszerítette a Veszprém, és még akkor sem lőtt kapura.

Annál inkább Nagy, akinek a hatalmas átlövése újabb egált ért. De nem volt egészen elégedett a közönség: a „Harcoljatok!” rigmussal is biztatta övéit.

14-13-nál, Lékai pompás betörésénél a félidő közepén már Pastor volt kénytelen kikérni a második idejét, mert nagyon elveszítette a fonalat a csapata, így bajba kerülhetett a visszavágóra.

Thiagus a bal szélen próbálkozott – elég meglepő felállás volt ez, hiszen ő egy védőspecialista átlövő. Ki is hagyta a helyzetet, Mikler ellen középen is alig volt esély a gólszerzésre. Közben pihenés után jött vissza Ilic, és beköszönt párszor. Nagy László is regenerálódhatott, nem tudta visszafordítani a meccset a Szeged.

Gajic indításgóljával már 17-14 volt, Lékai pörgött, élvezte a játékot, az övét pedig élmény volt nézni. Élete formájában van, a legjobbkor, két hét van már csak hátra a BL kölni négyes döntőjéig.

18-14-nél Pastor megint időt kért, mentette a menthetőt, hogy maradjon esély a visszavágóra. Sego kapus védett ekkor már Sierra helyett.

Ekkor már az „Építők! Építők!” rigmus hallatszott az „Ébresztő! Ébresztő!” helyett.

Bodó iszonyatos gólokat lőtt, de így sem állt jól a Szeged. Pláne úgy, hogy Balogh hetesét Alilovic megfogta. Pálmarsson is megtalálta a formáját, hat lett a Veszprém előnye.

Felállva ünnepelt a közönség, a 23-17-es hazai sikerrel alighanem eldőlt a bajnoki cím.

Iváncsik Gergőt és Gulyás Pétert, a Veszprém két emblematikus játékosát a társak vitték a hátukon körbe a közönség előtt, ők az utolsó meccsüket játszották a Veszprém Arénában, így most búcsúztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.