Baji Balázs: Egy álom vált valóra a vb-döntővel, kár lenne görcsölni

Mint mondta, el sem hiszi, hogy megverte 110 gáton az olimpiai bajnok világcsúcstartót. Hétfő este döntő!

Arday Attila
2017. 08. 07. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap este Baji Balázs fontos szereplője lett a londoni atlétikai világbajnokságnak, nem csak számunkra. Az elődöntős futamát 13,23-as kiváló idővel nyerte meg, ez az eredmény tavasszal még magyar rekordnak számított volna 110 gáton, ám a békéscsabai futó olyan ütemben javítgatta a rekordokat, hogy július elején már 13,15-nél tartott.

Míg a vasárnap kora délutáni előfutamból még futammásodikként, a riói olimpiai bajnok jamaicai Oscar McLeod mögött került tovább a késő esti elődöntőbe, ott már senki nem előzte meg, így a londoni olimpiai bajnok, világcsúcstartó amerikai Aries Merritt is mögé szorult. Az Eurosporton is a kamerák elé állt a majdnem tökéletes futás után, és természetesen az M4 helyszíni stábja is faggatta.   

„Úgy álltam fel a pályára, hogy itt márpedig én nagy Q-val fogok továbbmenni – utalt arra, hogy nagy Q kerül azok neve mellé, akik helyezéssel (első vagy második helyen) kerülnek tovább, míg kis q illeti azokat, akik a további helyekről az időeredményüknek köszönhetően még helyet kaphatnak a folytatásban. –

Azt, hogy megnyertem, el se hiszem.

Egy világcsúcstartó, egy volt olimpiai bajnok mellett futottam, úgy gondoltam, hogy ő sokkal gyorsabban fog futni. Nagyon jó rajtom volt, és utána is tudtam folytatni, amit elkezdtem, nem ijedtem meg attól, hogy vezetek.”

A 28 éves Baji Balázs Európa-bajnokságon volt már ezüstérmes és negyedik is, olimpiákon és világbajnokságokon viszont most jutott először a döntőbe. Ez már az Eb-bronzérmes Kiss Dánielnek, korábbi edzéstársának is nagy vágya volt.  

„A döntőbe kerülés volt a legnehezebb feladat a számomra,

azzal, hogy teljesült, egy álom vált valóra.

Kár lenne most már elgörcsölni, hiszen én csak nyerhetek. Úgy gondolom, hogy tudok majd felszabadultan futni” – mondta Baji a hétfő este, magyar idő szerint 22.30-kor rajtoló döntővel kapcsolatban. 

Kiss Dániel és Baji Balázs nem véletlenül vitték vissza a sportág térképére a magyar gátfutást, mint a vb előtti riportunkban beszámoltunk róla, ebben edzőjüknek, ifjabb Tomhauser Istvánnak is nagy szerepe van. 

A vasárnap krónikájához tartozik még egy jó eredmény: Krizsán Xénia kilencedik lett hétpróbában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.