Így írt sporttörténelmet Baji Balázs

A magyar sprintatlétika első vb-érmét szerezte a 28 éves állatorvos Londonban. Mutatjuk!

Arday Attila
2017. 08. 07. 20:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baji Balázs világbajnoki bronzérmes 110 méter gáton. A magyar versenyző az előkelő ötös pályát kapta a fináléban, vagyis középen versenyezhetett. Nem rajtolt tökéletesen, annál fenomenálisabbra sikerült viszont a hajrája, így az olimpiai címvédő, jamaicai Omar McLeod és a vb-címvédő, orosz Szergej Subenkov mögött 13,28 másodperccel bronzérmet nyert.

Ő az első magyar futó, aki világbajnokságon érmet tudott szerezni.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy már a döntőbe jutással is hatalmas tettet vitt végbe, hiszen futóink közül – a hosszútávfutást leszámítva –  legutóbb 1987-ben Kovács Attilának sikerült világbajnoki fináléba jutnia, 100 méteren. Kovács Attila annak idején, Ben Johnson kizárása után, végül negyedik lett. 110 méter gáton csak a sportág első vb-jén, 1983-ban Helsinkiben volt döntősünk, Bakos György a hatodik helyet szerezte meg. Ő inspirálta ifjabb Tomhauser Istvánt, hogy olyan gátasokat képezzen, mint Baji Balázs.

„Elképesztő futás, elképesztő verseny volt. Még nem is hiszek annak, amit átéltem. Hihetetlenül boldog vagyok, nyilván álmodoztam róla, de nem mertem elhinni, hogy ez megvalósulhat” – értékelt az M4 Sportnak Baji. Leszögezte, nagyon kemény verseny volt, sok hibával, úgy érezte, mindenkin rajta volt a világbajnokság terhe. „Éreztem a végén, hogy úristen, ott lehetek a dobogón. Akkor olyan energia szabadult fel bennem, és olyan erő hajtott át az utolsó néhány gáton, hogy nem is értem. Amikor beértem a célba, és láttam, hogy harmadik vagyok... Nagyon boldog vagyok.” Kifejtette, bár szerette volna, hogy olyan tiszta és szép legyen a döntős futása, mint az első két körben, ez nem sikerült. „De ez nem zökkentett ki annyira, hogy gondot okozzon. A verseny megadta a lehetőséget, hogy vissza tudjak jönni.” Leszögezte, negyedik világbajnoksága már a londoni, így sok tapasztalat áll a háta mögött. „Fizikálisan és mentálisan is összeállt a formám. Most értem olyan szintre, hogy ilyen szituációkat meg tudjak oldani” – fogalmazott Baji. „Nagyon örülök, hogy az egész szezonom így sikerült. Mélyről jöttem fel, és örülök, hogy egy ekkora álmot valósítottam meg. Nehéz úgy gondolnom magamra, hogy nem csupán világbajnoki döntős, hanem világbajnoki érmes is vagyok. Sikerült odaérnem a világ tetejére. Ezt kell a következő években megtartani, de ezt senki nem veszi el tőlem.”

Az állatorvosként praktizáló magyar futó a vasárnapi elődöntőből futamát megnyerve került a fináléba. 

1. Omar McLeod (Jamaica) 13.04 másodperc

2. Szergej Subenkov (Oroszország) 13.14

3. BAJI BALÁZS 13.28

A sportoló a magyar atlétika tizenkettedik érmét szerezte. Az MTI által összeállított lista így most az ő nevével bővült:

1991, Tokió: 2. Bagyula István (rúdugrás), 3. Horváth Attila (diszkoszvetés)

1993, Stuttgart: 3. Gécsek Tibor (kalapácsvetés)

1995, Göteborg: 3. Gécsek, 3. Ináncsi Rita (hétpróba)

1999, Sevilla: 2. Németh Zsolt (kalapácsvetés)

2003, Párizs: 2. Annus Adrián (kalapácsvetés), 2. Fazekas Róbert (diszkoszvetés)

2005, Helsinki: 3. Zsivoczky Attila (tízpróba)

2011, Tegu: 2. Pars Krisztián (kalapácsvetés)

2013, Moszkva: 2. Pars

2017, London: 3. Baji Balázs (110 méter gát)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.