Kubica: Csöndben voltam, mert vissza akartam térni

Lengyel szurkolók ünnepelték a hat év után visszatérő pilótát a Hungaroringen. A keze még nem százszázalékos.

Radványi Benedek
2017. 08. 03. 6:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdai Formula 1-teszten Robert Kubica – hat évvel súlyos ralibalesetét követően – a Hungaroringen újabb lépést tett a visszatérés felé.

A harminckét éves lengyel autóversenyző áprilisban egy GP3-as autót vezetett, aztán előbb június, majd július elején tesztelte a Renault 2012-es F1-es versenyautóját, az idei modellbe pedig először a Hungaroringen ült be. 142 kört teljesített a mogyoródi pályán, a negyedik legjobb köridőt érte el 1:18,572 perccel – a leggyorsabb Sebastian Vettel volt 1:17,124-gyel.

Kubica állítása szerint nagyon nehéz éveken van túl, s bevallotta: a balesetben megsérült keze még nem százszázalékos. Még nem tudja, pontosan mik az új céljai, de most nagyon jó érzések dolgoznak benne. Elárulta: a mostani Renault nagyobb, mint a 2012-es, így másképp is kell vezetni.

Több tucat lengyel szurkoló molinókkal, zászlókkal felszerelkezve figyelte, ahogyan Kubica kihajtott a bokszutcából a pályára.

„Nagyon köszönöm a támogatást. Tudom, hogy sokáig csendben voltam a Formula 1-gyel kapcsolatban, ennek megvolt az oka, mégpedig az, hogy vissza akartam térni. Így ez a budapesti teszt nekem nagyon kritikus pont, remélem, továbbra is nagyon sokan fognak szorítani értem” – mondta a teszt után a pilóta.

A Renault nem is titkolja, a teszttel azt szeretnék felmérni, mennyi realitása van annak, hogy Kubica elinduljon a következő idényben. Ám a Bild német bulvárlap szerint már most lecserélnék a tizenegy futam után pont nélkül álló Jolyon Palmert, így a következő, augusztus végi Belga Nagydíjon a lengyel versenyző vezetné a Renault autóját.

Robert Kubica legutóbb 2010 novemberében az Abu-dzabi Nagydíjon indult a Formula 1-ben. 2011 februárjában egy raliautóval súlyos balesetet szenvedett, amelyben jobb keze súlyosan megsérült.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.