Világbajnok a női öttusacsapat, Kasza és Földházi ezüstérmes

Két egyéni versenyzőnk élete első világbajnoki érmét szerezte Kairóban.

Arday Attila
2017. 08. 27. 19:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Formula 1 közel-keleti futamainak egyedi légkörét idézte a kairói öttusa-világbajnokság döntőinek utolsó száma: kivilágított pálya, pálmafák és homok minden mennyiségben. Az utóbbi kettőt nem kell megmagyaráznunk, a kivilágítás oka pedig természetesen a sivatagi forróság: a szervezők emberbarátságból napnyugta utáni időszakra hagyták a futás-lövészetet. Az már nem a száguldó cirkuszhoz, hanem az öttusa ősi hagyományaihoz tartozik, hogy a végén ünnepelhetünk. Ezúttal elsősorban két ezüstérmet az olimpiai számokban, vagyis egyéniben: Kasza Róbertét és Földházi Zsófiáét.

Kasza sikerével egy példátlanul rossz magyar sorozat ért véget, hiszen 2011 után nyert érmet férfiversenyzőnk a vb legfontosabb számában. A KSI 31 éves sportolója pedig élete egyik legboldogabb hetét élhette meg: kedd hajnalban megszületett második fia, szombaton pedig pályafutása során először szerzett egyéni vb-érmet, pedig közel tíz éve a világ egyik legjobb versenyzője.

„Öt érmem van Európa-bajnokságokról, de a vb-dobogót eddig mindig körbelőttem

– utalt az egyéni eredményeire a hazai szövetség honlapján. – Tényleg óriási siker ez számomra, és nagyon elégedett vagyok. Voltak hibáim a döntőben, hiszen a vívásban is maradt egy pici, és végül talán sokba került, hogy a lovaspályán elfáradtam egy kicsit a 11-es akadályra, és nem voltam elég határozott. De összességében boldog vagyok, és elmondhatatlanul örülök a megnyert ezüstéremnek.”

Másnap Földházi Zsófia nagy napja jött el, ő is élete első vb-érmét nyerte az olimpiai számban. Az Eb-ről volt már egyéni aranya is – szemben Kaszával, akinek négy ezüst és egy bronz jutott onnan eddig –, sérülései, betegségei viszont mostanáig, 24 éves koráig megakadályozták, hogy átütő sikert érjen el a világbajnokságon.

„Idén ez volt az első igazi versenyem, most már elmondhatom, hogy itt van újra Földházi Zsófia”

– mondta ragyogó arccal a nemzetközi szövetség tévéjének.

A férfiverseny után Dél-Korea, az utóbbi fél évtized új öttusa-nagyhatalma első egyéni vb-aranyát nyerte, Csong Dzsinhva két bronz után ért fel a csúcsra, hét másodperccel futott be Kasza előtt. Marosi Ádám tizenkettedik lett.

A nők között az orosz Gulnaz Gubajdulináé lett az aranyérem, Alekszejev Tamara pedig az igen előkelő hetedik helyen zárt. Mindketten érthetően sugározták magukból a boldogságot.

Női csapatunk az egyéniben nyolcadik helyen záró Kovács Saroltával kiegészülve világbajnok lett Kairóban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.