A magyar kosármese újabb fejezete lett a szerbek elleni Eb-csata

Jó meccsre késztettük az isztambuli nyolcaddöntőben az olimpiai ezüstérmes ellenfelet.

Arday Attila
2017. 09. 10. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A parázs kolozsvári hangulathoz képest, amely főleg a mindent eldöntő magyar–román meccset jellemezte, jóval békésebb légkör jellemezte a magyar–szerb csatát Isztambulban. Ez természetesen elsősorban a távolság miatt alakult ki, de a nyerhetőség is közrejátszott alighanem. Az Európa-bajnoki csoportból való továbbjutás után a nyolcaddöntőben egy újabb kosárnagyhatalom, az olimpiai ezüstérmes Szerbia volt az ellenfél, férfiválogatottunk alighanem kihozta a maximumot a kontinensbajnokságból azzal, hogy ide eljutott, semmi veszítenivalója nem volt.

Az első percekben mégis úgy játszott, mintha lenne. Az első negyed felénél tartottunk már, amikor még mindig csak három pontnál járt, ezzel szemben a szerbek tizenhatot is összehoztak addigra. Tökéletesen használták ki a centereiket, elsősorban Kuzmicot.

Amit viszont innentől láttunk, az a magyar kosármese újabb gyönyörű fejezete.

A nagy hátrányt négy pontra faragta a csapatunk, amely az eddigieknél is jobban ment előre együtt, csapatként.

Hanga Ádám és Vojvoda Dávid játékára felkészült Aleksandr Djordevic, a délszláv együttes szövetségi kapitánya, Hanga huszonhat perc után szerezte meg az első pontját, büntetőből. De amit a többiek kihoztak magukból...

Valójában mindenkit ki kellene emelni, közülük is Perl Zoltánt, Eilingsfeld Jánost, Ferencz Csabát, Keller Ákost elsősorban. És persze Vojvodát, mint az egész Eb-n. Az ember nem is érti igazán, mit csinál még a magyar NB I-ben, a torna alapján Hangához hasonló szintre jutna, ha mondjuk a spanyol bajnokságban fejlődne tovább.   

Ami a mostani meccset illeti, nem egyszer sikerült visszajönni négy pontra, amikor egy kicsit jobban elléptek a szerbek. Persze ők úgy láthatják, amint feljöttek a magyarok, mindjárt megrázták magukat, és ebben is van igazság. Kétségtelenül pompásan dobtak kívülről is,

csakhogy ezúttal a magyar hárompontos kísérletek is felettébb pontosak voltak, és most nem Hangának köszönhetően.  

Ha nem is volt veszítenivalója a válogatottunknak, Stojan Ivkovic szövetségi kapitány megint kiválóan felkészítette a mieinket, szakmailag és mentálisan is. 

Az első negyed 24-16 volt oda, a második után 48-41. A harmadik negyedben elhúztak a szerbek, 69-53-ra álltak, de innen is volt visszaút, az utolsó felvonásban 69-62-re feljöttek legjobbjaink, a hajrá előtt. A felsorolt részeredmények közül valamennyire büszkék lehetünk. Akárcsak néhány pompás megoldásra a védekezésben, mondjuk Hanga sapkájára. 

Perl Zoltán ezen a meccsen minden korábbinál jobban eladhatta magát Európában, más kérdés, hogy a nyáron igazolt vissza Olaszországból Szombathelyre.

Négy perccel a nyolcaddöntő vége előtt elérte a húsz pontot, tíz ponton belülre hozva ismét Magyarországot. Wittmann Krisztián is megtette ezt egy perc múlva, aztán Ruják András is. Élmény volt nézni, akárcsak az örömtől sugárzó arcokat a kispadon.

Az eddig kevés szerepet kapó Ruják egy újabb hármast vágott be, Djordjevic kénytelen volt megint időt kérni 84-77-nél. A vége 86-78 lett Szerbia javára.  

A mérkőzés percről-percre tudósítása itt követhető.

– Tudtuk, hogy Hanga Ádámra nagyon készültek a szerbek. Perl Zoli és Ferencz Csabi az életük meccsét játszotta. Újabb különleges meccs volt ez, nyolc ponttal kaptunk ki, egy sokkal, de sokkal jobb csapattól. Mindig ott voltunk a nyakukon a szerbeknek, nem vagyunk annyira lemaradva az elittől.

Keserűség nincsen senkiben, boldog vagyok. A csehek és a románok elleni meccs mindig a szívemben marad majd – mondta Vojvoda Dávid az M4-en

 – Hatalmas élmény volt ebben a csarnokban játszani ilyen ellenféllel. Extra motiváció volt bennünk – tette hozzá Perl Zoltán.

 – Az a dolgom, hogy bedobjam a helyzeteimet. Felejthetetlen ez az egész Európa-bajnokság – mondta Ferencz Csaba.

– Nagyon büszke a csapatra, a srácokra, fantasztikus nyáron vagyunk túl. Voltak rosszabb mérkőzéseim, mint a mostani, de ez csapatjáték. Reméljük ezzel elindult valami a magyar kosárlabdában – hallottuk Hanga Ádámtól.

Ivkovics Sztojan úgy látta:

– Csodálatos tizenkét nap van mögöttünk, ez nem ment volna ilyen csodálatos társasággal. Nem sztárok, nem ficsúrok, nem celebek alkotják a csapatot, hanem nagyon rendes fiúk. Velem nem kell tárgyalni arról, hogy szövetségi kapitány maradjak-e, én ott leszek, ha kellek. Ez nem pénzkérdés.

 

FÉRFI KOSÁRLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, NYOLCADDÖNTŐ, ISZTAMBUL

SZERBIA–MAGYARORSZÁG 86–78 (24–16, 24–25, 21–12, 17–25)

Isztambul, 1190 néző. V: Lezcano (argentin), Pourszanidisz (görög), Yilmaz (török)

SZERBIA: Jovics 9, BOGDANOVICS 17/9, Lucsics 11/3, KUZMICS 17, MARJANOVICS 14. Csere: Bircsevics, Micsics, MACVAN 14/6, Miloszavljevics 4/3, Gudurics, Lazics. Szövetségi kapitány: Alekszandr Djordjevics

MAGYARORSZÁG: Wittmann 2, VOJVODA 11/9, Hanga 1, Allen 3/3, Keller Á. 8. Csere: PERL 22/6, Karahodzsics 6, Eilingsfeld 4, FERENCZ 15/12, Ruják 6/6, Tóth N. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan

Az eredmény alakulása. 3. perc: 10–3. 5. p.: 16–3. 8. p.: 16–10. 12. p.: 29–23. 15. p.: 33–39. 18. p.: 42–36. 22. p.: 53–43. 24. p.: 60–45. 27. p.: 64–51. 32. p.: 69–62. 38. p.: 82–74

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.