„Fucsovics Mártonnak a génjeiben van ez a terhelés”

Mentális erő, tökéletes kondíció: a szövetségi kapitány úgy látja, ezzel kerekedett esélyesebb ellenfelei fölé a teniszező.

Havasi Zsolt
2017. 09. 18. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az az utolsó játék! Fucsovics Márton vasárnap este a szetteket tekintve 2-0-ra vezetett Karen Hacsanov ellen, amikor 5:4-es állásnál nem egyszerűen a mérkőzésért, hanem a Davis-kupa világcsoportba jutásért adogatott. Bár 15:40-nél, amikor az orosz teniszezőnek két bréklabdája volt, kevesen hitték, hogy ebből nem lesz legalább rövidítés. Márpedig nem lett, Fucsovics koncentrált, pontos és türelmes tenisszel 40:40-re egalizált, majd előnybe kerülve hozta adogatását, hogy aztán történelmi győzelmet ünnepelhessen.

– Nem volt egyszerű mutatvány lezárni a találkozót. Kellett ehhez egy kis szerencse, elszántság. Fohászkodtam, hogy sikerüljön. Ilyen tétnél és sebességnél a játékosnak nem könnyű elengednie a kezét. Az ember a győzelem kapujában kicsit lepuhul, ritka, hogy ebben a szituációban valaki a legjobbját nyújtja – emlékezett vissza az utolsó pillanatokra a Magyar Nemzetnek a szövetségi kapitány, Köves Gábor.

Tovább növeli a siker értékét, hogy a hétvégi teljesítményével a világranglistán két helyet (jelenleg a 111.) javító Fucsovics három játéknap alatt két top 50-es teniszezőt (Rubljov 37., Hacsanov 32.) győzött le. Ráadásul úgy, hogy az első és a harmadik mérkőzésének kezdési időpontja között 48 óra telt el. A kettő között pedig párosban, Balázs Attilával is pályán volt, és nyert. – Ezt csinálta már korábban is, de ilyen magas szinten, fizikailag ennyire megterhelő mérkőzései még neki sem voltak – mondta Köves Gábor, aki szerint azért volt képes erre a játékos, mert megfelelően föl van készítve fizikailag.

– Fontos, hogy kitartó edzésmunkával olyan helyzetekbe kerüljön, ahol a lehető legtöbbet kell kihoznia magából. Abból a szempontból szerencsés, hogy a génjeiben van ez a terhelés, továbbá megvan a szükséges akaratereje – emelte ki.

Megfelelő adottság ide vagy oda, Fucsovics eltüntette az ellenfelei és közte lévő ranglistahelyezés alapján kiszámolható, majd nyolcvanhelynyi különbséget. – Csak akkor lehet ennyit lefaragni, ha valaki száz százalékot nyújt – emelte ki Köves Gábor, majd azért csendben megjegyezte: – Nem az volt, hogy az oroszok gyengébben játszottak, őket meg kellett verni.

Érdemes megjegyezni, a Davis-kupa sajátossága, hogy a játszmákon belüli térfélcseréknél a kapitánynak lehetősége van segíteni játékosát. Köves Gábor elmondta, az edző több tanáccsal is elláthatja játékosát, például kérheti agresszívabb játékra, vagy javasolhatja, jöjjön fel többet a hálóhoz. – Csakhogy nem mindegy, melyik játékosnak mire van szüksége – emelte ki. Hozzátette, Fucsovics nagyon elszánt, helyén van az önbizalma, neki taktikai dolgokban kell segíteni, míg Balázs Attilánál mindez fordítva van. Az 1995-ben még játékosként a világcsoportba jutó szakember úgy látja, nagyon fontos a pozitív gondolkodás. Mindezt pedig úgy kell átadni, hogy azt a vele szemben ülő el is higgye.

Arra a kérdésre, hogy a választott salakos borítás mennyiben befolyásolta a párharcot, elmondta, sem Fucsovics Mártonnak, sem az orosz játékosoknak nem ez a kedvenc borításuk, inkább Balázs Attilának kedvezett. – A pályaborításnak nem volt akkora szerepe, mint 22 éve Ausztrália ellen, hiszen ők utálták a salakot, ám ez az oroszokra nem igaz – tette hozzá.

Végezetül fölvetődik, mi kell ahhoz, hogy Fucsovics tudja tartani a három nap alatt mutatott teljesítményét. Köves Gábor véleménye erről egyértelmű: profi hozzáállás és kemény munka. Fucsovicsnak Sávolt Attilával szerinte jó a munkakapcsolata, látható a fejlődés. Sokat számít az is, miként tudja majd magát menedzselni, amikor egy-egy tornán egyedül van. – Nem könnyű, hogy nem kap megfelelő impulzust, ám a mostani sikerekből kell erőt merítenie, hiszen képes megbirkózni a nehezebb szituációkkal – zárta gondolatait a szövetségi kapitány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.