Hatalmas bravúr a kosár-Eb-n: nyolcaddöntős Magyarország

Hanga Ádám és Vojvoda Dávid remeklésével legyőztük a románokat a csoportban, és ezzel továbbjutottunk. Irány Isztambul!

Arday Attila
2017. 09. 05. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy magyar és tíz román a két válogatott keretében. Hiába, ilyen egy magyar–román meccs a trianoni békeszerződés aláírása óta – jégkorongban vagy épp kosárlabdában mindenképp. Románia keretébe a Kolozsváron (is) zajló férfi-Európa-bajnokságon Török Rolland és Kuti Nándor is bekerült, mindkettő a városban él, Török korábban játszott a magyar NB I-ben.

„Nekem jó haverom mindkettő” – mesélte helyi kollégánk, Boros Miklós, amikor két meccs között a Szamos menti Polivalenta csarnokban beszélgettünk. Ezzel is érzékeltette, a pályán biztosan nincs ellentét. Kolozsvár legjobb vendéglátóipari egységében, a Bulgakovban Stojan Ivkovic szövetségi kapitány beszélt arról nekünk, újságíróknak egy pohár bor mellett – tényleg csak egyet ivott a meccs előtti este –, ő hogyan látja ezt a kérdést.

„Nem a románokra kell haragudni, nem ők az ellenségek, hanem az imperialisták: a franciák, az angolok, az amerikaiak. Odadobták a csontot a románoknak, ők pedig megrágták.” (És ezen az Erdély nevű csonton volt bőven hús.)

Szóval magyar–román csata az Eb-n, amúgy is drámai hangulatban, óriási tétért, a továbbjutásért a C csoportból. Mivel a nap első meccsén Montenegró magabiztosan megverte a cseheket, tudtuk jól, nekünk akár egy nyolcpontos vereség is isztambuli nyolcaddöntőt ér alighanem, a románoknak viszont egy nyolcpontos győzelemnél jóval nagyobbra volt szükségük. A mieink ugyanis megverték tizenkettővel a cseheket, akiktől ők tizenöttel kikaptak, így egy esetleges körbeverés esetén is jóval kedvezőbb helyzetből indultunk volna mindkettőnél. A románoknak háromból semmi volt a mérlegük a csata előtt.

„Csak ellenünk készülnek” – mondta nekünk Ivkovic, és valóban ez látszott az első negyedben. Az eddigi legjobb játékukat nyújtották, a mieink ilyen idegesen még nem kezdtek meccset, Hanga Ádám is kapkodott. Mentek az ellenfél után négy-öt pontos hátrányból, a negyed végén nagyon kellett Vojvoda Dávid hárompontosa és Hanga szép szólója, ezeknek köszönhetően 16-15-re vezettek a magyarok. Közben a csarnokban viszonylag emberbarát helyzet alakult ki. A feldobás előtt a táborok hátat fordítottak a másik nemzet himnusza alatt, és az sem hiányzott, hogy odakint egy magyar zászlót a román ultrák elégettek, rendőri asszisztálás mellett. Egy magyar családtól vették el. Hála Istennek, egyébként béke honolt a belvárosban és a csarnok körül, a szurkolói felvonulás elmaradt.

A lelátó megtelt erre a meccsre, több volt végül a román odabent, de számunkra fontosabb volt, hogy a pályán a magyarok átvették az irányítást. Hanga magára talált, kilenc ponttal állt tizenkét perc után, a különbség nyolc lett a két együttes között. Vojvoda rajta is kezdett túltenni: tizenöt perc alatt tíz pont, közben 30-24 ide. A védekezésen akadt mit javítani, volt viszont egy friss emberünk, Wittmann Krisztián, akit a fizikuma miatt hétfőn pihentetett a kapitány az alkatuk alapján is erős csehek ellen. Wittmann irányítóként sebességet vitt a játékba, de pontatlanul dobott. Közben a románok néhány hatalmas homállyal nyugtattak bennünket, ugyanakkor nagyon akartak, hajtottak. A félidő 38-32-es magyar előnyt hozott.

Hanga Barcelona-játékoshoz méltó magas szinten folytatta, többször is gyönyörűen teremtett helyzetet magának, és be is dobta őket, tízre növelte a magyar fórt. Amikor feljebb kapaszkodtak a románok, a pályán akkor is sportszerűség uralkodott, nem volt kérdés, hogy Hangát egy fault után felsegítik. Vojvoda is majdnem húsz pontnál járt a harmadik negyed végére, neki köszönhetően lett nyolcpontos ismét az előnyünk.

Vojvoda és Hanga mellett Rosco Allent lehet még kiemelni, aki a származása alapján is honfitársunk egyébként, szóval tényleg tizennégy magyart láttunk. Közülük csak tizenkettő mehet Isztambulba a hét végén Eb-nyolcaddöntőt vívni: az a tizenkettő, amelyik magyar zászló alatt kiharcolta végül a 80-71-es győzelmet. Ha nem borul a papírforma az utolsó csoportmeccseken, akkor a legjobb tizenhat között Szerbiával fogunk játszani.

A mérkőzésről készült percről percre tudósításunk itt elolvasható.

Eredmény, C csoport, 4. forduló:

Magyarország–Románia 80-71 (16-15, 22-17, 22-20, 20-19)

A magyar csapat pontszerzői: Vojvoda 26, Hanga 25, Allen 10, Eilingsfeld 5, Perl 4, Keller 4, Karahodzsics 3, Kovács 2, Ferencz 1

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.