Szapporó hősei Finnország ellen

Az aranygeneráció hétvégén újra jégre lép a magyar hoki 90. születésnapján.

Gabay Balázs
2017. 09. 29. 15:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szapporói hősök. A magyar hokiban ez a megjelölés nagyjából azzal egyenértékű, mint fociban az Aranycsapat. Ők azok a jégkorongozók, akik 2008-ban beírták nevüket a sportág hazai históriás könyvébe, ugyanis 70 évvel azután, hogy az elődök a legjobbak között szerepeltek – az 1938-as prágai vb-n 9. helyen végeztünk úgy, hogy Kanadával 1-1-et játszottunk –, feljutottak a divízió I/A csoportból a világbajnokság elitcsoportjába. A korábbi dunaújvárosi csodacsatár, Ladányi Balázs így emlékezett vissza az NSO TV-nek a szédítő sikerre: – Ez is olyan vb-nek indult, hogy mindenkit végigverünk, majd az A csoportból leeső csapattól kikapunk, és megint hoppon maradunk, mint előtte ez megtörtént néhányszor. A felkészülés sem volt ideális, két napot voltunk együtt az utazás előtt, időeltolódás, a csapat negyedének nem jött meg a felszerelése. Lehet, hogy pont ez tette sikeressé, nem görcsöltünk rá.

A csapat szombaton újra tiszteletét teszi a jégen a magyar hoki 90. születésnapján: az 1995-ben világbajnok finn válogatottal mérkőzik meg 16 órától a Papp László-arénában. Olyan egykori világklasszisok sorakoznak majd a jégen, mint Jari Kurri vagy épp Ari Sulander. A mieink az 1928-ban, a St. Moritzi olimpián viselt magyar dressz replikáját húzzák fel. Egyetlen játékos hiányzik csak, a 2009-ben elhunyt Ocskay Gábor. Az ő mezét felhúzzák a mennyezetre, lélekben ő is a csapattal lesz.

A gálamérkőzést gyerekhoki torna előzi meg, ebédidőben pedig a magyar és a lengyel női válogatott csap össze. Napközben hokis fotókiállítás és cirkusz várja a drukkereket. Este héttől pedig jönnek a jelen ígéretei: a felnőtt válogatott szintén Lengyelországgal méri össze erejét, a kispadon a frissen kinevezett finn szövetségi kapitánnyal, Jarmo Tolvanennel.

Íme a vb-menetrendünk!

A nemzetközi szövetség marbellai ülésén csütörtökön kialakult a 2018. áprilisi budapesti divízió I/A vb lebonyolítási rendje. Április 22-én a magyar csapat Kazahsztánnal kezd délután négykor, április 23-án este fél nyolctól az olaszokkal játszunk, akik a legfelső osztályból pottyantak ki. Két napra rá, szerdán ugyancsak este fél 8-tól Szlovéniával csapunk össze a Papp László-arénában, zárásként szombaton pedig Nagy-Britanniával mérkőzünk meg. Az eddig megszokott szabályoknak megfelelően a csoport első két helyezettje jut fel az elitcsoportba, míg az utolsó kiesik a Divízió I/B-be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.