„36 éve futok egyfolytában” – Staicu Simona visszavonul

Több mint 200 ezer kilométer van a lábában az ötszörös maratoni magyar bajnok hosszútávfutónak.

2017. 10. 19. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maratoni szinten fiatalnak számít az 1989-es születésű, pécsi Szabó Tünde, aki 2 óra 42 perces idővel nyerte a nők versenyét vasárnap a 32. Spar Budapest Maratonon. 9 perccel verte a táv legendáját, a 46 esztendős Staicu Simonát, aki – hiába könyörgött neki kisebbik lánya, hogy maradjon a pályán – ezzel a versennyel nyugdíjazta magát.

„Nagyon nagy elégedettséget éreztem a befutás után. Ezen a szinten edzeni eléggé nehéz a család mellett, úgy döntöttem, visszaveszek ebből a tempóból, elég volt” – jelentette be a köztévén csütörtök reggel a román születésű magyar hosszútávfutó, ötszörös maratoni magyar bajnok, múlt vasárnapig pedig címvédő.

Staicu természetesen nem hagy fel a futással, mindössze a tempóból vesz vissza: „Harminchat éve futok megállás nélkül, félek attól, hogy a szervezetem nem fogja nagyon sokáig bírni, bár úgy fejeztem be, hogy semmim sem fáj. Jobb óvatosnak lenni” – fogalmazott a veterán élsportoló. Ő a budapesti maraton magyar pályacsúcstartója 2.37:47-es idővel, de most vasárnap is 2.52-n belüli idővel futott be a második helyen úgy, hogy pontosan tudta, milyen időre képes az edzések alapján, ezért tehát nem is érzett különösebb fáradtságot. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a maratonfutást hobbiszinten folytatja, csak már nem 2.50-es időcéllal fog rajthoz állni, megelégszik majd 3.15-ös eredményekkel is. Egyéni csúcsa egyébként Milánóból, 2002-ből 2 óra 29 perc 59 másodperces eredmény.

Önmagának is szól a figyelmeztetése: „Tisztelni kell a maratont, úgy kell elindulni, hogy az emberrel minden rendben, és mindig el kell felejteni az előző versenyt.”

Staicu Simona tizenhárom-tizennégy éves korában indult először futóversenyeken, közben a gátfutással, a magasugrással és a távolugrással is kacérkodott, de mivel nem nőtt nagyobbra 163 centinél, sikerélmények igazán az egyre hosszabb távokon érték, 3000, majd 5000 méteren, végül a maratoni távon. 5000 méteren a legjobbja 15:36,69, a dupla ekkora távon 32:36,88. A BVSC versenyzője volt, lábában több mint kétszázezer kilométer van. Az utolsó időszakban heti 100 kilométert edzett pályán és terepen egyaránt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.