A román sporttörvényt is módosíthatják a magyarokat gyalázó szurkolók miatt

Az RMDSZ képviselői a román szövetségben tárgyaltak, akik készségesnek mutatkoztak a gyűlölet visszaszorításáért.

MTI
2017. 10. 18. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolgálat nevében Benkő Erika és Csoma Botond, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség parlamenti képviselői tárgyaltak Bukarestben a FRF két osztályvezetőjével.

A képviselők a keddi tárgyaláson négy, nemrég történt súlyos esetre hívták fel a figyelmet, és megoldásként azt javasolták a FRF-nek, hogy a szövetség küldjön független megfigyelőt minden olyan mérkőzésre, amelynek kisebbségi vonatkozása is van, a játékvezető állítsa le a mérkőzést, ha kisebbségellenes rigmusok hangzanak el a lelátókon, és ha valamelyik csapat szurkolótábora visszaeső, büntessék zárt kapus mérkőzésekkel.

A képviselők azzal az elhatározással álltak fel az asztaltól, hogy a labdarúgó-szövetség javaslatait figyelembe véve javaslatot dolgoznak ki a sporttörvény módosítására. Amint a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat közölte: az FRF illetékesei készségesnek mutatkoztak együttműködni a lelátókon megnyilvánuló gyűlölet és a szimbolikus erőszak visszaszorítása érdekében.

A román labdarúgásban azóta erősödtek fel a lelátói magyarellenes megnyilvánulások, hogy a 2017–18-as idényben a Liga 1-ben játszik a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, amelynek a játékoskeretét ugyan zömében román nemzetiségű játékosok alkotják, a székelyföldi szurkolók általában magyarul biztatják a csapatot.

A Sepsi OSK és a bukaresti FCSB (a korábbi Steaua Bucuresti) október elsejei, Brassóban játszott mérkőzésén – amelyről magazinunkban riport jelent meg – a román főváros csapata szurkolóinak egy csoportja óriás molinót feszített ki azzal a felirattal, hogy „Nektek Románia nem az otthonotok! Menjetek innen!” A provokációra a sepsiszentgyörgyi csapat szurkolói „Ria-Ria-Hungária!” skandálással válaszoltak. Az FRF fegyelmi bizottsága mindkét csapatot azonos bírsággal sújtotta: az FCSB-t a szurkolók gyűlölködő megnyilvánulásai, a Sepsi OSK-t pedig szervezési hiányosságok miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.