Hosszú Katinka és Márton Anita egy napon lehet Eb-érmes augusztusban

Egyszerre hét Eb-t követhetünk jövő nyáron, ebből hat egy helyen lesz. Csak a vízilabdát hiányoljuk

Radványi Benedek
2017. 10. 18. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli és a nyári olimpiák közötti páros évek nyara többnyire világszinten kirívó esemény nélkül telik el a hagyományos ötkarikás sportágak körében. (A labdarúgó-vb-től most tekintsünk el az olimpiai életkori korlát miatt.) A világbajnokságokat például úszásban és atlétikában is a páratlan években rendezik, tehát az ötkarikás játékok előtt és után, így a sportolók a köztük lévő esztendőben az Európa-bajnokságra időzítik a formát. Miként ilyenkor az adott sportágak szurkolói és ennek következtében marketingköltései is az Eb-kre összpontosulnak.

2018 viszont új korszakot nyithat: egy időpontban hét sportág Eb-jét bonyolítják le, ráadásul ebből hatot egy helyen. Glasgow-ban az úszók, a tornászok, az evezősök, a triatlonosok, a kerékpárosok (pálya-, utcai, BMX, mountain bike) és a golfcsapatok együttes kontinensviadalát rendezik augusztus 2–12. között, amihez csatlakozik a berlini atlétikai Eb is (augusztus 7–12.).

Bár tornában, evezésben és kerékpárban lesz vb is jövőre, úszásban nem, s minket bizonyára Skóciában ezek a versenyek fognak leginkább lázba hozni – még ha a vizes sportok között a medencés és a nyílt vízi úszás, a műugrás és a szinkronúszás mellett nem találjuk ott a szintén az európai szövetség, a LEN égisze alá tartozó vízilabdát (az ő Eb-jük Barcelonában lesz szűk egy hónappal korábban).

A svájci székhelyű, European Championships Management nevű cég által irányított összevont Eb-nek semmi köze az ötkarikás mozgalom alá tartozó, húsz sportágat felvonultató Európa-játékokhoz, amely 2015 után 2019-ben lesz ismét, az egy különálló verseny, itt viszont – a terv szerint szintén négyévente – egyszerűen csak egy helyre és időbe terelik az amúgy is megrendezendő kontinenstornákat. Glasgow-ba 4500 sportolót ígérnek (ami a fele az ötkarikás létszámnak; ennek oka, hogy egy Eb-re nyilván többen tudnak kvalifikálni), persze szerteágazó elszállásolással, olimpiaifalu-féleséggel nem kell számolni.

Azzal viszont igen, hogy miként Rióban, több sportág magyarja is egy napon szerezhet Eb-érmet. Tavaly augusztus 12-én Márton Anita súlylökésben bronz-, Hosszú Katinka 200 méteres hátúszásban ezüstérmet szerzett, ők jövőre is „duplázhatnak”: augusztus 8-án este lesz ugyanis a női súlylökés és a női 200 vegyes döntője is. A Márton Anitához hasonlóan Berlinben versenyző gátfutónk, Baji Balázs ki is fejezte, hogy követni szeretné a magyar úszók szereplését ugyanazokon a napokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.