Nagy Réka: Nem csak Hosszú Katinka útja létezik

Olimpiai bajnok akar lenni a 14 éves BVSC-úszólány, aki idén a legjobb európai ifi sportolói díj jelöltje.

2017. 10. 24. 6:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat érmet, köztük két aranyat nyert a győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) Nagy Réka, a BVSC úszója nyáron, akit négy társával együtt az év legjobb fiatal európai sportolójának jelöltek.

„A Facebookon láttam egy cikkben, hogy jelöltek erre a díjra” – újságolta a Digi Sport tévé stúdiójában az úszó kedd reggel.

Edzője, Lakatos Roland hasonlóan lelkes, szerinte természetesen az edzői csapat sikere is a jelölés, de ezt bizony Réka kitartó munkája hozta létre.

Az idei éve – főként az EYOF miatt – parádésra sikerült tehát a fiatal sportolónak, a nyári fesztiválon rögtön a nyitányon megnyerte a 400 méter vegyest, ami annyira felpörgette, hogy következhetett a többi siker: a váltóbronz és „egyebek”. A 200 méter vegyesen szerzett aranyérmének „íze a legédesebb” számára, hiszen ott készült eredetileg éremszerzésre, de „csak” második legjobb ideje volt a rajtlistán, a győzelem tehát jelzi az előrelépést, arról nem is beszélve, hogy korosztályos csúccsal sikerült első helyezést elérnie.

Nagy Réka egy „hiánynemből” érkezik, nem nagyon van ugyanis Magyarországon élvonalbeli mellúszónk. Rossz hír a szakembereknek, de Nagy Réka is – úgy tűnik – „pályaelhagyó” lesz, mostanra inkább vegyesúszónak mondja már magát, ez is marad munkája középpontjában.

„Mindig az jár a fejemben, hogy ha a maximumot kihozom magamból, akkor elégedett lehetek” – fejtegette motivációját Nagy Réka.

Edzője szerint fejben nagyon erős úszóról van szó, ezért versenyen képes a legjobbat nyújtani.

Mint vegyesúszó kézenfekvő lenne, hogy példaképe a 200 és a 400 méter olimpiai címvédője, Hosszú Katinka. De hogy is van ezzel ő maga? „A saját utamat szeretném követni. Abban példakép, hogy az olimpiát milyen magabiztosan nyerte, ez nekem is célom, de az edzéstervet tekintve a saját utamat szeretnék követni, úgy szeretnék a legjobb lenni, hogy annak a módszerét csak rám találták ki. Ha jóban vagyok az edzőkkel, és ők is odafigyelnek rám, olyan terv készül, akkor hozzásegíthetnek a célom megvalósulásához” – fogalmazott rendkívül öntudatosan a tizennégy éves tehetség.

A díj nyertesét Zágrábban mához egy hónapra választja ki egy zsűri, és ha Réka nyer, biztosan számol egy utazással a díjátadóra, s az sem kétséges, hogy az utazás napján és helyszínén is edzeni fog, olyan nincs, hogy egy tréninget kihagyjon. Nem mellesleg kitűnő tanuló, idén került Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnázium nebulója.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.