Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Cseh Lászlónak „ingre-gatyára” kell úsznia magát, ha Sós kapitányon múlik

A legenda nem ért egyet a szövetségi kapitány válogatási elveivel, aki viszont egyenes derékkal áll elé.

2018. 01. 09. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben egy ország lázasan találgatja, „mi lesz Katinkával”, a generációváltás farvizén a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya találkozni készül „az öregek” nagy hármasával, Hosszú mellett Gyurta Dániellel és Cseh Lászlóval. Utóbbival lesz is miről beszélnie. A 32 éves legenda – habár életkora miatt már csak évről évre tervez – a számára kivételesen érem nélkül véget érő decemberi rövid pályás Eb óta már szövögeti is a terveit.

Van is egy-két meglátása, amely nem egyezik a kapitányéval. A nyári nagymedencés Európa-bajnokságon, az idei úszóév csúcseseményén például számonként négy úszót indíthat Sós Csaba, de a veterán Csehnek nem kedvez a válogatási elv. Azt szeretné elérni, hogy ne a világverseny előfutamaiban „öljék egymást” a magyarok, akik közül úgyis csak ketten küzdhetnek a döntőben a versenykiírás szerint.

– Hihetetlenül erős lett itthon a férfi 200 pillangó mezőnye.

Nem feltétlenül tartom szerencsésnek, hogy a délelőtti előfutamokban esik egymásnak a négy magyar, és míg mások „befürdik” magukat a középdöntőbe, mi olyan időt ússzunk, amellyel minden bizonnyal nyerni is lehet

– ecsetelte néhány napja a Nemzeti Sportnak. Szerinte jobb lenne az előválogatási rendszer, még akkor is, ha a többszöri csúcsformába kerülés adott esetben neki hátrányos.

Cseh edzője, Plagányi Zsolt lapunk információi szerint már kereste is Sóst, de ő egyelőre ki sem látszik a tavalyról átcsúszó úszószövetségi feladatokból, így a beszélgetés is tolódik. Mi azonban megpróbáltunk elébe menni, milyen végeredménye lehet egy ilyen társalgásnak.

– Cseh László jogosan gondolja, hogy az Eb előfutamában is „ingre-gatyára” kell úsznia magát, mivel négy embert akarok indítani

– szögezte le megkeresésünkre Sós kapitány, aki tudja, „megfekszi Laci hasát”, ha 36 órán belül háromszor kell teljes erőből leúsznia a 200 pillangót.

– Nem fogok tudni változtatni; ha nekem adott esetben négy olyan úszóm van, aki döntőesélyes, és elindíthatom, el is fogom indítani

– mondta Sós, akinek ez ugyan határozott álláspontja, de még nem döntött, mindenesetre tartozik Cseh Lászlónak az egyenes beszéddel, akit „tisztességes embernek, kimagasló versenyzőnek” tart.

Felvetésünkre, hogy a „torlódó” számokban – férfi, női 200 pillangó, férfi 400 vegyes – nem tudna-e valamiféle előválogatásba belemenni, azt mondta, ehhez kapitányként joga volna, ám megértést kér:

– Csehnek vb-ezüstje van 2017-ből, de Kenderesi Tamásnak olimpiai bronza 2016-ból, fejlődési üteme pedig várhatóan a legerősebb lesz, hármójuk aktuális legjobb időeredményei tizedmásodperceken belül vannak, nem könnyű ügy ez.

Ha valamiért Sós Csaba mégis változtatna, az nem Cseh akarata, hanem „a körülmények alakulása” miatt lenne, erről azonban nem mond többet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy 200 pillangón helyet követelhet magának Biczó Bence, Tekauer Márk és akár Verrasztó Dávid is.

Ki vállalhatná Hosszú Katinkát?

Noha hétfőn együtt látták az Iron Ladyt Shane Tusuppal a Duna Arénánál, kettejük szakítását az SzPress Hírszolgálat elméleti síkra terelve boncolgatta, kivel folytathatná úszópályafutását a háromszoros olimpiai bajnok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.