Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

A cseh másodosztályba igazolt a Föld egyik legjobbja

Jaromír Jágr a Calgary Flamesből hazatér Kladnóba, a saját tulajdonában lévő csapathoz. A csehek megőrültek a hír hallatán.

Arday Attila
2018. 02. 03. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország felbolydult, Jaromír Jágr visszatért. Közel a negyvenhatodik születésnapjához végleg véget ért NHL-pályafutása, amely a rendszerváltáskor kezdődött: az észak-amerikai profiliga történetében legtöbb gólt szerző játékos, a gólpasszok királya a Calgary Flames után szülővárosa csapatában, a cseh másodosztályú Kladnóban lép jégre ezután, először most szombaton.

Bármennyire is fáj a térde, legalább egy sorcsere erejéig ő is támadja majd a Benátky nad Jizerou kapuját, máskülönben ki is törne a forradalom Liberecben, ahová átvitték a meccset, tekintettel a felfoghatatlan érdeklődésre. A hétezer lelket számláló Benáty nad Jizerou hazai meccsein az átlagnézőszám a 300-at sem éri el, ám Jágr csapatát a 7500 fős libereci arénában fogadja a Benátky. A Kladno további meccseire már nem is lehet jegyet kapni, Jaromír Jágrt mindenki látni akarja.

Az 1998-as naganói olimpia bajnokának véget nem érő pályafutásáról, titkáról az NHL honlapja egyik földijét, Tomás Plekanecet kérdezte. Szerinte Jágr az istenáldotta tehetségét mindennap gondozta, a saját testét jól ismerte és karbantartotta, ezért az átlagosnál jóval kevesebbszer sérült meg az egyik legveszélyesebb csapatsportban.

Más kérdés, hogy éppen a térdsérülése miatt nem játszott szilveszter óta, így lemarad a hatodik olimpiájáról. Szerényen, reálisan értékelte saját állapotát, az első célja most az egészsége visszanyerése, hogy a saját tulajdonában lévő Kladnót a feljutáshoz segítsége. Ha majd jégre lép, elvárja, hogy ne tulajdonosként, hanem játékosként kezeljék, éppen úgy, mint egy tinédzsert.

Volt már rá példa, hogy alacsonyabb osztályú európai csapatban játszott. A Jégkorongblog.hu adatsora szerint az 1994–95-ös szezonban, amikor az NHL éppen bértárgyalások miatt szünetelt, jégre lépett egy meccsen a német harmadosztályú Schlakerben. Azon az egyetlen találkozón egyszer talált a kapuba, viszont tíz gólpasszt adott. Hát ezért akarja ma mindenki Jaromír Jágrt látni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.