Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Davis-kupa: óriási izgalmak között szépítettek Fucsovicsék

6:3, 6:4, 6:7 (2-7), 4:6, 7:5-re győztek belga ellenfeleik ellen.

MTI
2018. 02. 03. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szombati programban a tavaly DK-döntős házigazdák először az újonc Julien Cagninát nevezték a párosra, majd nem sokkal a kezdés előtt Johan Van Herck kapitány közölte, hogy mégis a nyitónapon Fucsovicsot legyőző Bemelmans lesz De Loore párja. Magyar részről Köves Gábor az eddig két DK-párosmérkőzését megnyerő Fucsovicsot és Balázst küldte pályára a Country Hall du Sart-Tilmanban.

A találkozó Australian Openen nyolcaddöntős Fucsovics \"semmire\" hozott adogatásával indult, majd De Loore egyenlített, Balázs pedig egy több mint nyolcperces gémet nyert, négy bréklabdát hárítva. Ugyanez már nem sikerült a balkezes Bemelmansnak, aki váratlanul elbukta a szerváját (3:1). Az elképesztő átemeléseket ütő Balázs 4:2-nél két bréklabdáról hozta az adogatását, majd a kisebb lábujjsérüléssel küszködő Fucsovics – a mintegy 200 fős magyar tábor üdvrivalgása közepette - könnyedén kiszerválta a 40 perces szettet.

A kétszer annyi nyerő ütést bemutató magyarokat a második játszmában vitte tovább a lendület, rögtön elvették a 191 centis De Loore adogatását (2:0), majd Balázs újabb küzdelmes szervagémjével megőrizték előnyüket. A szett- és brékhátrány láttán a közönség űzni-hajtani kezdte a hazai duót, ennek ellenére Fucsovicséknak labdájuk volt 5:2-höz, majd 5:3 lett az állás. Ekkor De Loore adogatásával még szépítettek a belgák, ám Fucsovics szíve ismét a helyén volt, és magabiztosan kiszerválta a játszmát.

Szűk másfél óra elteltével jöhetett a harmadik felvonás, melyben a házigazdák a hatodik bréklabdájukat sem tudták értékesíteni. Bemelmans szervájánál Balázs kerettel ütött, szerencsés fogadásával ismét összejött a magyar brék (3:2), csakhogy a belgák ezúttal kiegyenlítettek. Fej fej mellett haladt tovább a két duó egészen a rövidítésig, amelyben a finomabb megoldásokat szorgalmazó magyarok sokat rontottak, így a bátran játszó ellenfél szépített.

A negyedik szettben a magyaroknak labdájuk volt a 3:1-hez, de nem éltek a lehetőséggel. Az eksztázisban küzdő, minden pontnál az öklét rázó ellenfél viszont 4:4-nél igen, miután Fucsovicsék sokadszorra is üresen hagyták a tenyeres oldalt. De Loore két bréklabdát – az egyiket egy 214 km/h-s ásszal – hárítva kiszerválta a játszmát, így 3 óra 16 percnél következett az utolsó szett. A vendégek 3:1-re elléptek, ám a belga kettős azonnal visszabrékelt, a meccs hajrájában heroikus csata zajlott a pályán: egyik fél sem lankadt, mindkét tábor mámorosan biztatta a kedvenceit, aztán a magyarok 5:4-nél két meccslabdához jutottak. A rivális remek hálójátékkal mindkettőt hárította, majd 6:5-nél újabb három mérkőzéslabda következett, ezekből a harmadikat már beütötte Balázs, így magyar diadallal zárult a 4 óra 10 perces találkozó.

Fucsovics hangsúlyozta, hogy az első két szettben nagyon jól játszottak: „Szerintem utána is jók voltunk, de a belgáknak a harmadik és negyedik játszmában minden bejött. Nehéz lesz a holnapi, Goffin elleni meccs, de bármi megtörténhet” – mondta az M4 Sportnak.

Balázs Attila is azt hangsúlyozta, hogy a mérkőzés végig magas színvonalon zajlott: „A harmadik és negyedik szett elment, de nem törtünk össze, és feljöttünk. A Davis-kupa és ez a csodás magyar közönség kihozza az emberből a maximumot, és ez elég a győzelemhez” – tette hozzá.

A válogatott ezzel 2-1-re szépített, egyúttal megőrizte továbbjutási esélyét a zárónap előtt. Vasárnap ismét két egyes következik 13.30-tól: előbb a két csapat legjobbja, David Goffin és majd Bemelmans és Balázs lép pályára. A Davis-kupaszabályzat értelmében 3-1-es állásnál nem játsszák le az utolsó, tét nélküli meccset.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.