Demoralizáló vereséget szenvedett a Veszprém, összejöhet a továbbjutás?

Hét góllal győzött a dán csapat a BL-nyolcaddöntőben, és még örülhet a Veszprém, hogy ennyivel megúszta.

Arday Attila
2018. 03. 25. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csalódtunk a Skjern Bank Arénában: a tiszta képű skandináv harcosokat fanatikus légkör vette körül a Veszprém elleni BL-nyolcaddöntő első felvonásán. A lelátó a dán kézilabda hagyományai alapján ütemes tapssal – máshol pedig ugrálással – diktálta a ritmust, a házigazda csapat pedig átvette ezt a pályán, és olyan tempóban támadott, amire a Veszprémnek nem volt válasza az első félidőben. Annak ellenére, hogy Ljubomir Vranjes éppen ezt a stílust akarja kialakítani az idegenlégiósokra építkezve.  

A 13. percben eljött az a szomorú pillanat, hogy egyetlen magyar mezőnyjátékos sem maradt a küzdőtéren, Lékai Mátét – aki Nagy László sérülése óta egyedül élvezi a bizalmat – irányítóposzton Petar Nenadics váltotta. A különbség azonban csak nőtt és nőtt, hamarosan már 13-6-ra vezetett a Skjern. Hol a rendezetlen védelem ellen lőtt gyors gólokat, hol a rendezettet szedte szét. Hol pedig a 35 éves balszélső Anders Eggert, a dán válogatott emblematikus játékosa értékesítette a hétméterest. 

A másik oldalon negyven percig hiába vártunk a Tibor Ivanisevic elleni büntetőpárbajra, specialista szerb kapust addig nem is láttuk. Helyette Emil Nielsen, egy huszonegy éves túlsúlyos vidám gyerek riogatta a védéseivel a veszprémieket, közel negyven százalékát hárítva a lövéseknek. Ezzel szemben a túloldalon Mikler Roland egy-egy ziccernél megvillantotta a képességeit, de az általa hozott 23 százalék kevés volt.  

Ancsin Gábor négy hónap után kapott újra játéklehetőséget a BL-ben; az első félidő utolsó perceiben érezhető és érthető önbizalomhiánnyal lépett pályára. Egy ideig a kapu felé sem fordult, aztán, amikor a 40. percben ezt megtette, hétméterest harcolt ki – Gasper Marguc ezt be is lőtte Ivanisevicnek. Ancsin hamarosan egy átlövésgóllal bizonyította, hogy tud annyit támadásban, mint Kent Robin Tönnesen. 

Ezekben a fagyos időkben melengette a szívünket, hogy Ligetvári Patrik a második félidőben helyet kapott a Veszprém védelmének közepén. Bár átmenetileg kettő is volt a hátrány, újra egyre nagyobbra nőtt a különbség a 7700 lelkes dán kisvárosban. Miközben a hazai szurkolók félmeztelenre vetkőztek örömükben, a hajrára a Veszprém-drukkerek már hitetlenül ücsörögtek. Kilenc gól volt a Skjern előnye, amikor három perccel a vége előtt Marguc megint belőtt egy hetest Ivanisevicnek. A hátralévő időben Nielsennek is bevágott egyet, a végén pedig Tönnesen állította be a végeredményt, amely így is 32-25-lett. 

Folytatás nagyszombaton a bakonyi városban, váratlanul nehéz, de a Veszprém Arénát ismerve nem megoldhatatlan helyzetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.