Egy pisztoly is kellett Vettel idénynyitó futamgyőzelméhez

Ahogy tavaly, idén is legyőzte a taktika az erőt – a négyszeres világbajnok német nyerte a Forma–1 Ausztrál Nagydíjat, Lewis Hamilton a második.

2018. 03. 25. 6:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaposan megkínozta a magyar F1-rajongókat az idénynyitó, hiszen a szombati melbourne-i időmérőre és az óraátállítással súlyosbított virágvasárnapi futamra is reggel 7-kor már a tévék előtt kellett ülni, de megérte. A tavaly Ferrari-futamgyőzelmet hozó helyszínen az edzések során először az egyik (Lewis Hamilton), majd a másik (Sebastian Vettel) négyszeres világbajnok döntött pályarekordot. Az időmérőt party-üzemmódnak elkeresztelő brit szupersztár végül demoralizáló fölénnyel szerezte meg az első rajtkockát, sőt, Vettel elé még ferraris finn csapattársa, Kimi Räikkönen is befurakodott.

A rajtrácson a korábbi rajtrácslányok helyére a píszí nevében, focis mintára gyerekeket (grid kid) küldtek be. Ennél egy fokkal nagyobb izgalmat tartogatott, hogy korábbi büntetés miatt két top pilóta, a bokszutcában sportszerűtlenkedő Red Bull-os Ricciardo és a Mercedesét az időmérő végén falhoz vágó (sebváltócserére kényszerült) finn Valtteri Bottas csak a 8., illetve a 15. helyről kezdhette meg a körözést, izgalmakat ígérve az Ausztrál Nagydíjra, amit 1950 óta minden évben megrendeznek.

Tiszta volt az indulás, az első körökben elöl csak a negyedik pozícióért viaskodtak: (Red Bull) és Kevin Magnussen (Haas) – szponzoraik legnagyobb örömére, egész addig, míg a holland idegességében meg nem pördült, és vissza nem csúszott három helyet. A piruett után már Ricciardo szorult Magnussen és az ő csapattársa, Romain Grosjean mögé. Hamilton, Räikkönen és Vettel a táv harmadára annyira meglógott, hogy a finn és a brit simán bejött az üldöző trió elé az első kerékcsere után. A Forma–1-ben ritkán látható hiba történt aztán Magnussen és Grosjean bokszutcai látogatásánál, a Haas-istálló ígéretes versenyét (5., 6. helyen állt a két kocsi) a gumiabroncs fölhelyezésére használt hibás pisztoly tette tönkre; Grosjean a pályára visszatérve fulladt le, így jöhetett a safety car. Vettel a maga kerékcseréjét idáig tudta halasztani, így a bokszutcából óriási szerencsére a lelassított mezőny élére, tehát Hamilton elé jött vissza. A brit be is szólt rádión a csapatnak: „Mi történt, srácok, én hibáztam?” A nem mellékesen Ferrari-motorral lélegző Haas hibája miatt azonnal összeesküvés-elmélet kapott szárnyra: Vettel a biztonsági autós fázis miatt állhatott az élre

A futam teljes második felét kitevő hosszú hajrát a győzelemért küzdő Vettel, Hamilton és a dobogóért harcoló Räikkönen, Ricciardo páros tánca indította. Mivel Vettel kémei jobbak voltak Hamiltonéinál – a német fülére megüzenték: „Lewis motorja túlmelegszik” –, a célba érésig nem változott a sorrend az élen.

Nyilatkozatok

Sebastian Vettel: – Szerencsénk volt a biztonsági autóval. Élveztem, hogy így tértem vissza. A start még nem volt olyan jó, szenvedtem a lágy gumikkal a harmadik helyen, de aztán jött az a bizonyos sárga zászló. Még nem vagyunk az autó tekintetében ott, ahová el szeretnénk jutni, de azt hiszem, ez az indítás jó lendületet és motivációt ad az évre.

– Hihetetlen hétvége volt. Jobban dolgoztak a Ferrarinál, mint nálunk, miközben az én tempóm igen jó volt... A végén megpróbáltam egy kicsit kímélni a motort. Szeretnék mindenkinek köszönetet mondani, aki eljött Melbourne-be.

Kimi Räikkönen: – Most Sebastiannak volt szerencséje, de azt gondolom, jól csináltunk mindent, elégedett lehetek az autóval és a harmadik hellyel.

A megbízhatóság és a taktika Melbourne-ben többet ért az erőnél – de ez tavaly is pontosan ugyanígy volt (Vettel nyert, Hamilton volt a második), aztán a brit simán nyerte a vb-t. Räikkönen most harmadik lett, a Red Bullok egyike épp lemaradt a dobogóról, a másik ugyanígy az ötödik helyről a nagy elánnal versenyző Fernando Alonso (McLaren) mögött.

Folytatás Bahreinban április 8-án.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.