Először nyert Magyar Kupát a Szekszárd

A soproni fináléban az NB I legjobbjai csaptak össze, ugyanis mindkét gárda 17/2-es győzelmi mutatóval áll a bajnokságban.

MTI
2018. 03. 25. 18:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A soproni fináléban az NB I legjobbjai csaptak össze, ugyanis mindkét gárda 17/2-es győzelmi mutatóval áll a bajnokságban. A feszült hangulatot és a kiegyenlített erőviszonyokat mutatta, hogy csaknem három és fél percet kellett várni az első kosárra, akkor az elődöntőben a DVTK-nak 18 pontot dobó szerb Aleksandra Crvendakic szerzett vezetést a hazaiaknak. A szezon meglepetéscsapata azonban tartotta a lépést az áprilisban Euroliga négyes döntőt rendező Sopronnal, főként a válogatott Gereben Lívia révén.

A második negyedet egy újabb kétperces kosárszünet vezette be, Roberto Iniguez együttese pedig házigazda létére kis híján öt percig nem talált a gyűrűbe. A 16. percben hét pontra meglépett a Szekszárd (15-22), a vendégeknél Gereben kilenc pontnál tartott. A nagyszünetben a vendégek 26-23-ra vezettek.

Térfélcsere után kilenc pontra nőtt a különbség, soproni részről ekkor rákapcsolt Fegyverneky Zsófia, valamint az Európa-bajnok és olimpiai bronzérmes szerb Jelena Milovanovic. A csapat ezzel együtt nyolc triplakísérletből egyet sem értékesített, a szerb–magyar Djokics Zeljko irányította Atomerőmű pedig 43-35-re vezetett a 30. percben.

Az utolsó játékrészben már 11 ponttal meglépett a Szekszárd, ám a hosszú hajrát nyitó soproniak négy perc alatt három pontra felzárkóztak. Az addig halovány Yvonne Turner triplákat és büntetőket dobott, egyszerre a mezőny legjobbja lett, így hamarosan 56-57 volt az állás hazai szempontból. Crvendakic palánkos triplájával a házigazdák 20 másodperccel a vége előtt 64-62-re szépítettek, az exsoproni Krnjics Szara büntetői után viszont már nem volt visszaút a hétszeres kupagyőztes házigazdák számára.

A Killik László Magyar Kupa győztese 3 millió, a második 1,5 millió, a harmadik pedig 900 ezer forintot kapott.

A soproniak április 20–22-én adnak otthont a Novomatic Arénában az Euroliga Final Fournak, amelyben rajtuk kívül az orosz Jekatyerinburg, a szintén orosz, címvédő Kurszk és a török Yakin Dogu Üniversitesi szerepel majd.

Eredmény, döntő:
Atomerőmű KSC Szekszárd–Sopron Basket 66-64 (13-13, 13-10, 17-12, 23-29)
legjobb dobók: Gereben 13, Oblak 12, McCall 11, Studer 10, illetve Crvendakic 15, Turner 14, Milovanovic 12, Fegyverneky 11

bronzmérkőzés:
CMB CARGO UNI Győr-Aluinvent DVTK Miskolc 73-58 (11-16, 18-8, 25-16, 19-18)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.