Imre Géza ismét edz, akár még egy olimpia is összejöhet

Rio drámai ezüstérmének birtokosa 43 évesen feldobta a labdát, de még maga sem tudja, merre csapja le.

Radványi Benedek
2018. 03. 22. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„1,5 év után újra futás!” – ezzel a szöveggel posztolt magáról fotót március idusán Imre Géza, akinek jövője kapcsán eddig azt rögzíthettük: a 43 éves világbajnok párbajtőrvívó sosem jelentette ki, hogy visszavonult, ám derékbántalmai ellehetetlenítették számára a versenyzést, s az elmúlt hónapokban edzőként és sportigazgatóként tevékenykedett.

Ám a közösségi médiában megpillantott fotó – amely egy futópadon való edzését mutatja –, valamint az a tény, hogy derekát tavaly ősszel megműtötték, automatikusan felvetette bennünk, ez nem a visszatérés első lépcsőfoka-e. Mint kiderült, nem ok nélkül: – Nem teljesen véletlen a felvetés, feldobtam a labdát, de nem tudom még én sem, hogy merre csapjam le. Most jólesett a mozgás, eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne ha

Rendbe kell hoznom magam, ez a következő lépés,

ami mindenképpen meg fog történni, és utána meglátom, hogy lesz-e kedvem, időm, türelmem, és van-e értelme annak, hogy megpróbáljak vívni – mondta megkeresésünkre, aztán rögtön korrigálta is magát. – Helyesebben fogalmazva, megpróbálni valószínűleg meg fogom, de hogy komolyabban-e, arra nem tudom a választ. Nem zárom ki, de azt se mondanám, hogy megkezdtem a felkészülést a tokiói olimpiára.

Imre Géza szavain érződik, nagy dilemma ez számára: – Játszom a gondolattal,

lehet, hogy csak a hiúságomat próbálom legyezgetni.

Néha úgy gondolom, hogy tök jó lenne, aztán úgy, hogy nem. Nehezen tudok elszakadni tőle, és igazából nem tudom, hogy el akarok-e szakadni.

Kérdésünkre elmondta, nagyon szűkös az ideje, 11-12 órát dolgozik naponta (a Honvéd sportigazgatójaként és edzőjeként, de tagja például a MOB elnökségének is), így a futópadra sem tud mindennap ráállni. Hozzátette: csak logisztikai okai vannak, hogy nem edz többet, s a jobb időjárás megkönnyítené a helyzetét.

Az ominózus poszt „értékét” tovább növelte, hogy a hozzászólók között megjelent Dancsházy-Nagy Tamás, a férfi párbajtőr-válogatott vezetőedzője. „Akkor holnap iskola!” – írta. Erről – vagyis hogy egyből bekössön, és asszózzon – Imre Géza azt mondja, a vicc kategóriájába tartozna.

Helyzetét ugyanis jól jellemzi, hogy a számára egyéni ezüst- és csapatbronzérmet hozó riói olimpián, 2016 augusztusában fogott utoljára párbajtőrt a kezébe (leszámítva a gyerekekkel való edzéseket). – Asszózni nem is nagyon tudtam volna, mert a derekam miatt nem is bírtam volna vívóállásba állni.

Mostanra jutottam el odáig, hogy a futással kacérkodjak, csak most már izom nincs rajtam

A derekam viszont százszázalékos, tavaly szeptemberben kaptam bele négy csavart.

Egyértelművé tette: ha folytatja, akkor csak olyan színvonalon tenné, amilyenen Rióban abbahagyta. Az idei Eb-re és vb-re biztos nem utazik, s visszatérését az is befolyásolhatja, hogy miként szerepel ezeken a versenyeken a párbajtőrcsapat. – Ha jól, akkor nincs rám szükség, de ettől függetlenül a nyári edzőtáborba lehet, hogy bekéredzkedem egyszer-kétszer, hogy kicsit vívhassak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.