Máris félmilliárd euróval drágult a párizsi olimpia rendezési költsége

A tervek egy részét mindenképpen felül kell vizsgálni.

MTI
2018. 03. 30. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti tervek szerint a rendezés összköltsége 6,8 milliárd euró lett volna.

A pénteken nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a tervek egy részét mindenképpen felül kell vizsgálni, különben a helyszínek közül több nem készül el időben. Az illetékes bizottság szerint ha a szervezők minden ajánlásukat betartják, a többlet 200 millió euróra (62,5 milliárd forint) csökkenthető.

Az olimpiai falu építését régészeti jelentőségű maradványok hátráltatják, illetve egy menekülttábor és egy középiskola kérdésének megoldatlansága nehezíti. A médiaközpontnak kisebbnek kellene lennie a tervezettnél, a vizes sportágak központja, illetve a környező fejlesztések pedig 170 millió euróval (53 milliárd forint) több pénzt igényelnek.

Hangsúlyozták: a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy egyszerűen nem készülnek el időben azok a fejlesztések, amelyek az olimpiai és a paralimpiai játékokhoz elengedhetetlenül szükségesek.

A parlament felsőháza, a szenátus korábbi jelentéséből kiderült, hogy több milliárd eurót kell fordítani a párizsi metróhálózat jelentős bővítésére, de a 2024-es ötkarikás játékokra nem végeznek a munkálatokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.