Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Márton Anita: Jutalomjáték volt úgy dobni, hogy én vagyok a világbajnok

A koncentrálásról, a Himnuszról és az aranyhétvégéről is beszélt első vb-győztesünk a Magyar Nemzetnek. Interjú.

Arday Attila
2018. 03. 05. 11:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ki tudta élvezni a hét végén, hogy világbajnok lett?
– A szombat elég sűrű volt, megállás nélkül csörgött a telefonom. Volt, aki üzent, volt, aki hívott, élőben is kellett interjút adnom. Szombaton várt rám az eredményhirdetés, és meg akartam nézni a férfi súlylökők versenyét is. Vasárnapra virradóra aztán aludni is sikerült, a másnap délelőtt pedig elrepült. Sétáltunk egyet a városban, majd délután kijöttünk Baji Balázsnak szurkolni. (A 60 gát elődöntőjében 7,64-gyel harmadik lett futamában, így lemaradt a döntőről – a szerk.)

– Fedett pályás Európa-bajnokként már szólt önnek a Himnusz, világbajnokként még soha. Látszott, mennyire meghatódott.
– Ha még százszor hallgatnám, akkor is ugyanúgy meghatódnék. Fent állni a dobogó tetején, és a magyar Himnuszt hallgatni, ezt nem is lehet leírni, ezt át kell élni.

– Edzője, Eperjesi László a verseny előtt azt mondta, háromszor akarják megmutatni a specialitását, így három utolsó dobásra készülnek most: a harmadik, az ötödik és a hatodik sorozatban. A péntek esti súlylökőverseny ezt fényesen igazolta.
– Minden dobásnál a lehető legjobbat akarom kihozni magamból, újra meg újra javítani. A harmadikra át tudtam venni a vezetést, az ötödik is egész jó, tizenkilenc méter körüli lett, az utolsó pedig a hab a tortán.

– Úgy lehetett érezni, a harmadik dobásával, amelynél majdnem tizenkilenc és fél méterre repült a súlygolyó, eldőlt az arany sorsa. Nehéz volt tovább koncentrálni?
– Bár sokan úgy gondolták, ezzel vége, nem lehetett biztosra menni. A kínai lány húsz méternél nagyobbat tud, a jamaicai stabilan dobott tizenkilenc körül. Nem dőlhettem hátra, folyamatosan kockáztatni, javítani akartam. A negyedik sorozatot még „elrohantam”, az ötödik már nem volt rossz.

– A hatodikra pedig már világbajnokként ment ki a dobókörbe. Érdekes volt látni, hogy amikor jamaicai ellenfele sem dobta túl, ezzel pedig aranyérmes lett, ugyanúgy készült tovább az utolsó kísérletre, alig lehetett felfedezni az arcán az örömöt
– Fel sem merült bennem, hogy utolsóra ne lökjek egy komolyat. Persze jutalomjáték volt úgy kisétálni a dobókörbe, hogy én vagyok a világbajnok, belül nagyon örültem. De azt is tudtam, hogy képes vagyok túldobni addigi önmagamat. Miközben élvezni akartam a helyzetet, tovább koncentráltam.

– Utólag ki lehet mondani, hogy a világbajnoki címért ment Birminghambe? Közvetlenül a verseny előtt inkább éremről és egyéni csúcsról beszélt.
– Mindig a lehető legfényesebb érem a cél. Mindenki olimpiai bajnok akar lenni, de reálisnak kell maradni mindig, mert erős a mezőny. Ha egy tizenhét méteres dobással végeztem volna valahol a mezőnyben, szomorú lettem volna, de ha egy új egyéni csúccsal ezüstérmet nyertem volna, akkor is boldogan jövök haza.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.