Székelyföld két csapatnak biztosítana hazai pályát

Hosszú évek után jövőre ismét újra egyazon világbajnoki osztályban játszhat a magyar és a román jégkorong-válogatott. Méghozzá nem lefelé nivellálódva, hanem a divízió I/A-ban. A magyar válogatott bennmaradása mellett ehhez a román válogatott bravúrja kellett: a magyar játékosokra épülő csapat veretlenül végzett az Észtországban rendezett divízió I/B torna élén. Az lenne az igazi csattanó, ha 2020-ban a Székelyföldön rendeznék meg a vb-t.

2019. 05. 07. 10:36
Román siker, magyar öröm Forrás: IIHF
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önmagát is meglepte a székelyföldi játékosokra épített román jégkorong-válogatott azzal, hogy megnyerte a tallinni divízió I/B-s világbajnokságot. Az eredeti, meglehetősen realista célkitűzés ugyanis az volt, hogy ne essen ki a csoportból, de még a legvérmesebb álmok sem haladták meg a dobogós helyezés kategóriáját. A hazai versenynaptár összeállításában sem fordítottak különösebb figyelmet az idény legfontosabb nemzetközi megméretésére, mindössze kétnapos összetartás előzte meg az Észtországba indulást. A dolog bizonyára komolytalanul hangzik, de talán épp a feljutás alakít valamennyit a sportági vezetők mentalitásán.

Julius Penzes szövetségi kapitány azonban így is megoldotta az összeszoktatás kérdését. Az általa bajnoki címig vezetett Brassói Corona együtteséből hét, a Csíkszereda csapatából pedig hat játékost hívott be, így adott volt a sorok homogenitása, amit nem is zavart meg a szlovákiai szakember. Ha a világbajnokság előtt szó is esett a feljutásról, annak realitását legfeljebb három-négy éven belül látták, úgy tartották, érniük kell még a jó képességű, de fiatal játékosoknak.

Az észtek és japánok legyőzése után következett a lengyel válogatott, amely ellen „ide nekem az oroszlánt is” mentalitással vették fel a harcot, és szerencsés körülmények között, de nem érdemtelenül, a Felvidékről honosított Polc szédületes kapusteljesítményével, hosszabbítás után 3-2-re verték a toronymagas favoritot. És, ha lehet, még dicséretesebb volt a folytatás, hiszen a feljutás váratlanul felvillanó lehetősége sem bénította meg a 15 székelyföldi játékost felvonultató válogatottat, hozták a kötelezőket.

Román siker, magyar öröm
Fotó: IIHF

Tánczos Barna, a szövetség korábbi elnöke – ma a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnöke – sem hitte, hogy ez lehet a vége. Az ő regnálása alatt formálódott ennek a csapatnak a magja, amely a 2013-as, Brassó-Pojánán rendezett Téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon mutatta meg először magát a világnak. A tehetséges generáció tagjainak többségét azonban nem sikerült itthon tartani, többen is különböző európai országok középiskoláit végezve reménykedtek rangos hokis pályafutásban – többnyire jelentős szülői tehervállalás mellett.

Azonban egyiküknek sem sikerült igazán megkapaszkodniuk, és az anyaországi próbálkozások sem jártak sokkal több eredménnyel. Az elmúlt tíz esztendő során ugyanis a romániai jégkorong az anyaországi hokisikerekkel ellentétes irányt járt be, és józan értékelések szerint a most feljutott csapatból két-három játékosnál több most sem férne oda a magyar válogatott környékére. Így állt elő az a helyzet, hogy míg korábban a magyar jégkorongozás egyik legfontosabb merítési forrása a székelyföldi hoki volt, ma mindössze négy erdélyi gyökerű játékosnak jutott hely Jarmo Tolvanen, illetve Majoross Gergely keretében.

A siker után óriási a lelkesedés: szeretnék székelyföldi helyszínre hozni a 2020-as divízió I/A világbajnokságot, ami önmagában is premier lenne, ugyanakkor két válogatott számára is hazai pályát biztosítana. A döntést a pénteken kezdődő szlovákiai A csoportos világbajnokság alatt, a nemzetközi szövetség kongresszusán hozzák meg, de a lobbimunka máris javában zajlik, és információink szerint nem reménytelen a próbálkozás. A garantált telt ház, az élmény pedig új impulzusokat adhat a magyar és a romániai jégkorongozásnak egyaránt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.