Most már biztosan lerendezik

Vasárnap hajnalban, magyar idő szerint 5 és 6 óra között Las Vegasban, az MGM Grand szorítójában másodszor is összecsap a brit Tyson Fury és az amerikai Deontay Wilder.

Ch. Gáll András
2020. 02. 19. 7:06
Deontay Wilder v Tyson Fury - WBC World Heavyweight Title
Wilder (balra) és Fury legutóbb nem bírt egymással Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vasárnap hajnalban, magyar idő szerint 5 és 6 óra között Las Vegasban, az MGM Grand szorítójában másodszor is összecsap a brit Tyson Fury és az amerikai Deontay Wilder, a tét a profi nehézsúlyú ökölvívó-világbajnoki cím (amit Wilder birtokol a WBC-nél, míg Furyé a „lineáris” bajnoki öv, a Ring Magazine trónja jelen pillanatban üres, azaz „vacant”), meg még némi „apró”: a díjalap 80 millió font (32 milliárd forint), amit fele-fele arányban oszt el egymás közt a két gladiátor.

A két évvel ezelőtti összecsapásuk döntetlen eredményt hozott, Fury ugyan kétszer is megismerkedett a padlóval, viszont pontozással talán ő volt a jobb, igazságosnak mondható a remi.

Wilder (balra) és Fury legutóbb nem bírt egymással
Fotó: Reuters

Kettejükről néhány adat: a 206 centis Furry 31 éves, a 201 centis Wilder 34, mindketten veretlenek, előbbi mérlege 29 győzelem, egy döntetlen, 20 KO, utóbbié 42 győzelem, egy döntetlen, 41 KO.

A hét végi címmeccs előtt megkérdeztek néhány pályatársat, mire tippelnek. Anthony Joshua, Olekszandr Uszik, Mike Tyson (akitől Fury szülei gyermekük keresztnevét kölcsönözték), sőt Volodimir Klicsko is a brit Gypsy King sikerét várja, David Haye és Lennox Lewis viszont a Bronz Bombázóra fogadna.

Ennyit a Las Vegas-i meccsről, és most beszéljünk egy kicsit a nehézsúly helyzetéről, kölcsönvéve az elnevezést az Egyesült Államok elnökének rendszeres State of the Union elemzésétől.

Van a két veretlen bajnok, Fury és Wilder. Wilder 2015 januárja óta őrzi valamelyik szervezet világbajnoki övét, az eltelt négy évben kilenc címvédést produkált, többségében kiütéssel, kivéve a Fury ellenit. Fury 2015 novemberében a boksztörténelem egyik legnagyobb szenzációját okozva legyőzte Volodimir Klicskót, majd utána 31 hónapra belevetette magát a kábítószerek, a pia és a ledér nők világába.

Ám innen, a pokol fenekéről is volt ereje visszajönni és megszerezni három szövetség világbajnoki övét, amelyek közül volt olyan, amit leadott, és olyan is, amitől megfosztották. Jelenleg a lineáris vb-cím birtokosa, bármit is jelentsen ez.

És ott van a triumvirátus harmadik tagja, Anthony Joshua, aki momentán három szervezet vb-övével rendelkezik. A szoborszerű izomzatú brit, akit tavaly júniusban a 7. menetben kiütött Andy Ruiz Jr., decemberben fölényes pontozásos győzelemmel visszaszerezte címeit Ruiztól.

– Szerintem jobb nem is lehetne a nehézsúly helyzete – nyilatkozta a minap Wilder. – Hasonlítsuk össze a tíz évvel ezelőttivel: akkoriban olyan volt, mint egy fekete lyuk, amely mindent beszippant, és semmi jó nem jön ki belőle.

– Ugyanez a véleményem – tette hozzá Fury. – Rengeteg potenciálisan izgalmas összecsapás van a láthatáron, jó ebben a korban élni annak, aki szereti a bokszot.

Gypsy Kingnek igaza van. A nagy hármason kívül ott van még Ruiz, aztán Joseph Parker, Alekszandr Povetkin, Luis „King Kong” Ortíz, Kubrat Pulev, Dillian Whyte és még sokan mások. És nehogy megfeledkezzünk a vitathatatlan cirkálósúlyú világbajnokról, az ukrán Olekszandr Uszikról, aki felment a nehézsúlyba egy kis pénzt – és dicsőséget – keresni.

Fury és Wilder egyébként – bármi is lesz a hét végi meccs eredménye – már leszerződött egy harmadik összecsapásra is, amelynek 100 millió font lesz a díjalapja.

Vannak sokan – sok millióan –, akik ennek a negyedéért is kiüttetnék magukat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.