Jógaoktatóként hódít a világban olimpikon tornásznőnk

Ilyenre sem mostanában volt példa: egy magyar tornásznő feszít a tornasport vezető hírportálja, az International Gymnast Media címlapján. A fotó a 90-es években készült a két olimpián is részt vett, Barcelonában csapatban hatodik Molnár Andreáról, aki manapság már jógaoktatóként és koreográfusként ismert.

2020. 05. 19. 17:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kontinenseken átívelő a világklasszis tornásznőből jógaoktatóvá, koreográfussá és vállalkozóvá vált Molnár Andrea pályafutása” – írja a szaklap, kiemelve, hogy az 1975-ös születésű Molnár két olimpiai cikluson keresztül meghatározó alakja volt a magyar tornasportnak. Az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon hatodik, négy év múlva Atlantában kilencedik lett a magyar csapattal. Egyéni összetettben Barcelonában a 15., az 1993-as birminghami világbajnokságon a 11. helyen végzett, ugyanebben az évben talajon Európa Kupa-győztes lett. Visszavonulása után évekig edzősködött az Egyesült Államokban, New Yorkban és Kaliforniában, és a tengerentúl ismerkedett meg férjével, akivel jelenleg Norvégiában, Oslóban él. Itt vezeti a vállalkozását, és ebben is hű maradt a tornasporthoz. Elismert jógaoktatóként úgy látja, hogy jóga elválaszthatatlan a hagyományos tornától.

– A jóga segítik a helyes testtartást és az összpontosítást, a hajlékonyabbá válást, és a gyakorlatoknak fontos szerepük van a sérülések megelőzésében is. A szertorna a dinamikus jellegéből adódóan megbontja a testben az egyensúlyt, egyes izomcsoportok sokkal nagyobb terhelést kapnak, mint mások, és az egyensúlyt a jógával állíthatjuk helyre – mondja Molnár Andrea, aki felhívja a figyelmet a helyes légzéstechnika elsajátítására, és kiemeli, hogy a jógának az érzelmi egyensúly megteremtésében is nagy szerepe van.

– Sokan azt gondolják, hogy a jóga a valláshoz közelít, egyfajta spirituális tevékenység, vagy azt hiszik, már ahhoz is nagyon hajlékonynak kell lennünk, hogy belevágjunk. Hajlmosak vagyunk úgy ítélkezni bizonyos dolgokról, hogy valójában fogalmunk sincs róluk. A valóság az, hogy a jógának sokféle megközelítése és válfaja létezik, és mindenkinek a magának megfelelőt kell megtalálnia. Élsportolóként gyakran voltak izomproblémáim, és most már tudom, hogy a fájdalmak nagy részétől megszabadultam volna, ha már akkor is járatos vagyok a jógában. Hetente kétszer, háromszor tíz-tizenöt perc jógázás már nagyon hasznos lehet a tornászoknak. Közvetlenül a versenyek előtt pedig megfelelő légzésgyakorlatokkal a feszültséget lehet oldani – fogalmaz a szaklapban Molnár Andrea, aki tavaly ott volt a stuttgarti világbajnokságon, hiszen koreográfusként is dolgozik, és igyekszik naprakész lenni a trendeket illetően. A cikkből megtudhatjuk, hogy tavaly nyáron az Egyesült Államokban Floridában, Delaware-ben, New Yorkban és Rhode Islanden is vállalt munkát.

– Nagyon élveztem, rengeteg csodálatos gyermekkel és edzővel találkoztam. Sajnos ezen a nyáron a világjárvány miatt nem tudok visszatérni hozzájuk, de a Zoom alkalmazáson keresztül tartani tudjuk a kapcsolatot – árulja el Molnár Andrea, aki most a koronavírus-járvány alatt az óráit is a Zoomon keresztül tartja, természetesen nem csak tornászoknak.

De az Intsagram oldalára is gyakran tölt fel gyakorlatokat, íme egy közülük:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.