Szerb zsenikkel határ a csillagos ég

A Szolnoki Dózsa vízilabdázóinak – úgy tűnt – a 2017-es Bajnokok Ligája-diadal a Duna Arénában egyszerre volt a csúcs és a hattyúdal, hiszen azt követően az anyagi kondíciók már elmaradtak a korábbiaktól, a riválisok közül pedig az OSC, de mindenek előtt az FTC-Telekom nagyon megerősödött. Utóbbi annyira, hogy 2019-ben elnyerte a BL-serleget. Ám azt a klubot, ahol a minden hájjal megkent profi, Kovács István a szakmai igazgató, sohasem lehet leírni.

Ch. Gáll András
2020. 06. 14. 8:25
Ijperen, Guus van; Filipovi, Filip
Budapest, 2020. január 18. Guus van Ijperen, a holland (b) és Filip Filipoviæ, a szerb válogatott játékosa a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának csoportkörében játszott Szerbia- Hollandia mérkõzésén a Duna Arénában 2020. január 18-án. MTI/Czagány Balázs Fotó: Czagány Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerb zsenikkel semmi nem lehetetlen a pólóban, de arra kevesen számítottak, hogy már a 2020–2021-es bajnokságban is az aranyesélyesek között emlegethetik a Tisza-partiakat. Ehhez persze több körülmény összjátéka kellett. Időrendi sorrendben haladva, először „palotaforradalom” tört ki az A-Híd OSC-Újbuda csapatánál, ami az A-Híd előtag – no meg néhány klasszis légiós – elvesztéséhez vezetett. Az Eger előbb csődbe jutott, majd ugyan egy 300 milliós állami tőkeinjekcióval a víz felszínén maradt, de alaposan meggyengülve. Végül a napokban a Fradit érte súlyos veszteség: a hivatalosan is a világ legjobbjának számító paintballozás közben keresztszalag-szakadást szenvedett a térdében, Aaron Younger, az ausztrál univerzális zseni pedig a Pro Recco-hoz szerződött.

Eközben szép csendben klassziscsapat épült a Tiszaligetben, amire Filip Filipović leszerződtetése tette fel a koronát..

Egy kis ízelítő:

– Filipovics a világ három legjobb vízilabdázója közé tartozik, korszakos zseni, már nem is tudom, hány éve – beszélt újdonsült klubtársáról a szintén pár hete Szolnokra szerződött Konarik Ákos, az UVSE 19 éves nevelése. – Bal kezétől rettegnek az ellenfelek, jobb ez így, hogy most minket erősít. Filip legalább másfél évtizede dominálja ezt a sportágat, szinte hihetetlen, de már 2003-ban, 16 évesen Európa-bajnok volt. Eddig is komoly céljaink voltak, de az ő érkezésével változik a csapat arculata és ereje. Hétfőn érkezik, az egész csapat akkor kezdi meg az edzéseket Živko Gocić vezetésével. A Fradit szeretnénk megszorongatni, a többi élcsapatot pedig le akarjuk győzni. Azért ne felejtsük el, hogy a Fradi a sérült Dumi nélkül is nagyon erős csapat.

 

Filipović rettegett balja – Fotó: zimbo.com

A fiatal tehetségnek tetszik az erőviszonyok relatív kiegyenlítettsége az ob I-ben.

– Végre nincsenek előre lefutott meccsek, előre eldöntött helyezések, az első négy-öt csapat izgalmas, szoros csatákat vívhat – vélekedik. – Bármelyik mérkőzésen megtörténhet bármi. Nagyon fogom figyelni UVSE-s barátaim teljesítményét, akik igencsak szétszóródtak: Vigvári Vendelt leigazolta a Fradi, Korbács Gabit a Vasas, Dala Döme és Sziládi Kristóf pedig az OSC-be került. Nagyon várom már a közös edzéseket Filipovićcsal, számtalanszor láttam már játszani, sajnos sokszor a magyar válogatottnak lőtt fontos gólokat. Még kicsi voltam, emlékszem, egyszer el is bőgtem magam, amikor sok gólt dobott nekünk valamelyik világversenyen. És akkor még nem is beszéltem Duško Pijetlovićról, a világ talán legjobb centeréről, aki 35 évesen is a póló nagy tanára, hatalmas rutinnal és játékintelligenciával. Két ilyen klasszissal, a szerb zsenikkel lesz keresnivalónk.

Persze a Szolnok messze nem kétemberes csapat lesz.

– De nem ám! Nagy Viktort a kapuban nem kell bemutatnunk, és a fiatalok is nagyon jók, Kovács Gergő, Angyal Dani, aki most került a vízilabdás krisztusi korba, Nagy Ádi, szóval, jó kis csapatunk lesz.

A szolnoki média mindenesetre már az FTC-Telekom legnagyobb ellenfelének kiáltotta ki a Dózsát. Júliusban beindul a Magyar Kupa, akkor majd megtapasztalhatjuk, mennyire egyenlítődött ki a mezőny.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.