Hat óriási pofont kapott a Manchester United, hetet a Liverpool

A Tottenham 6-1-re győzte le idegenben a Manchester Unitedet az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójában. Ezt a meglepetését még überelte az esti zárómérkőzés: az előző idényben a kiesést épphogy megúszó Aston Villa 7-2-re intézte el hazai pályán a címvédő Liverpoolt.

2020. 10. 05. 8:10
Aston Villa vs Liverpool FC
Mohamed Szalah duplája csak sebtapaszként szolgált Fotó: EPA/Rui Vieira
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hihetetlen idénynek vagyunk részesei a Premier League-ben. Sokkoló eredmények születnek, a nagy csapatok többsége csupán önmaga árnyéka, miközben rég elfeledett klubok szárnyra kaptak. Az elmúlt hétvége előtt a Leicester állt a tabella élén, megelőzve a Liverpoolt, az Evertont és az Aston Villát. Az átigazolási szezonban a 247 millió eurót költő Chelsea volt a kilencedik, a manchesteri sztárcsapatok pedig a tizenkettedik és tizenharmadik helyen osztoztak, igaz, ők egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak a többi együttesnél.

Legyinthetnénk, hiszen még csak nemrég indult az új évad, mindenki keresi a formáját, de ilyen forduló után nehéz legyinteni. A hétvége meglepetéseinek sora a Manchester City 1-1-es leedsi vendégjátékával indult, majd jött a Leicester hazai 3-0-s veresége a West Ham Unitedtől, vasárnap este pedig bekövetkezett, amire még a legvadabb álmaiban sem számított senki, öt-ötgólos vereséget mértek Anglia két legsikeresebb csapatára, a Manchester Unitedre és a Liverpoolra.

Harry Maguire, a világ legdrágább védője rendszeresen az ellenfelek szurkolóinak kedvére tesz
Fotó: EPA/Carl Recine

Pedig a Vörös ördögöknek jobban nem is indulhatott volna a Tottenham elleni mérkőzés. A játékvezető harminc másodperc után megítélte nekik a – lassan szokásosnak tekinthető – büntetőt, Bruno Fernandes értékesítette is azt, így a második percben már megvolt a vezetés. Igen ám, csakhogy a Spurs játékosai az elmúlt időszakban szórják a gólokat, a Southampton ellen ötöt, a Maccabi Haifa ellen hetet szereztek, most sem akartak lelassítani, és a United védőinek hathatós segítségével három perc alatt megfordították a meccset. Harry Maguire Luke Shaw-t, a saját csapattársát nyomta le a földre, hogy Tanguy Ndombelének minél nagyobb helyet biztosítson a gólszerzésre. Szon Hung Min pedig egy szemfüles szabadrúgást követően futotta le a védőket, majd talált be David de Gea kapujába.

A következő húsz perc az addigiakhoz képest viszonylag csendben telt, hogy aztán bekövetkezzen az este legszürreálisabb jelenete: Anthony Martial piros lapot kapott, Eric Lamela pedig várhatóan Oscar-díjat fog februárban. A két játékos kölcsönösen „megpaskolta” egymás arcát, Lamela pedig úgy feküdt le a fűre, mintha a fogát verték volna ki. A kiállítás elvette az ördögök utolsó esélyét is, főleg, hogy a bírói ítélet után szinte azonnal gólt szerzett. Maguire itt Eric Baillyvel ütközött, hogy Kane előtt megnyíljon az út. Az ellenfél negyedik góljából is szerepet vállalt a világ legdrágább védője, Maguire ekkor Serge Auriertól kapott kötényt, majd a labdát Szon juttatta el a kapuba. Anglia rekordbajnoka a Premier League fennállása óta nem kapott négy gólt egy játékrészben. A szünet után még kettőt rápakolt a Tottenham, a félidő elején Aurier, a végéhez közelítve Kane büntetőből volt eredményes.

Kane kilenc, Szon hét gólból vette ki a részét az idényben
Fotó: EPA/Oli Scarff

Ole Gunnar Solskjaer, a manchesteriek vezetőedzője magára vállalta a felelősséget. – 2-1-nél még meccsben voltunk, de a piros lap után minden elromlott. Ilyen egyéni hibákkal és teljesítménnyel nem lehet mérkőzéseket nyerni. Ez megalázó, az én hibám. Ez nem a Manchester United – sajnálkozott a norvég.

Kollégája, a Unitedet előzőleg irányító José Mourinho nem volt kárörvendő volt csapatával szemben. – A Manchester United nem veszít sokszor, főleg nem hat gólt kapva. Ez történelmi siker, három fontos pontot szereztünk, amire nagy szükségünk van, hiszen hazai pályán már ötöt elszórtunk. Nagyon jól felkészültünk az összecsapásra, még a korai tizenegyes se tudott letörni bennünket – értékelt a Tottenham menedzsere.

Végeredmény:

Manchester United–Tottenham Hotspur 1-6 (1-4)

Gólszerzők: Fernandes (2.), illetve Ndombelé (4.), Szon (7., 37.), Kane (30., 79. – a másodikat tizenegyesből), Aurier (51.)

Kiállítva: Martial (28.)

A Liverpool rákontrázott ősi riválisára, hat gól helyett hetet engedett be a kapujába, története során másodszor. Az Aston Villa elleni összecsapásra a cserekapus Adrián lett nevezve vállsérülése miatt. Ennek már a negyedik percben meglett az eredménye, hiszen a spanyol kapus Joe Gomez helyett a birminghami Ollie Watkinsnak passzolta a labdát, aki gyorsan meg is szerezte első gólját az angol élvonalban. Adriánnak huszonegyedik fellépésén ez volt az ötödik közvetlenül gólhoz vezető hibája – Alisson kilencvenkét mérkőzés alatt hozott össze ennyit.

A második gól Watkins zsenialitásának volt köszönhető, a harmadik (első liverpooli) Mohamed Szalahénak, a negyedik pedig részben a szerencsének, John McGinn lövése lábáról vágódott a hálóba. Hogy a United–Spurs után ezen a mérkőzésen is 4-1-es legyen a félidei eredmény, arról a liverpooli védők tettek, lemaradtak Watkinsról, aki Trézéguet beadása után tisztán fejelhetett – mesterhármas!

Mohamed Szalah duplája csak sebtapaszként szolgált
Fotó: EPA/Rui Vieira

A második játékrészben az Aston Villa színeiben először pályára lépő Ross Barkley kezdte a gólgyártást, távoli lövése lábán változtatott irányt, majd gyönyörű ívben szállt a kapuba. Szalah Roberto Firmino mesteri passza után kozmetikázta az eredményt, hogy aztán Fabinho oldalát/kezét eltalálva szerezze meg a házigazda hatodik találatát. A Villa csapatkapitánya kilenc perccel később újra megszökött a vendégek védőitől, és a 75. percben begurította a labdát az eldőlő Adrián mellett. Az utolsó negyedórát megúszta kapott gól nélkül a Liverpool...

A Mersey-parti együttes védelme a vírusszünet óta nem tért magához, azóta folyamatosan emelkedik az ellenük szerzett találatok száma, ami mostanra csúcsosodott ki, hiszen a vörösök nyolcvanhárom éve nem kaptak ilyen sok gólt (11) az évad első négy bajnoki mérkőzésén, mint idén. Ráadásul ez a szám magasabb is lehetne, a mostani 7-2 inkább a címvédő számára volt hízelgő, a 10-3 sem lett volna jogtalan végeredmény.

Ollie Watkins a tizedik játékos, aki mesterhármast szerzett a Liverpool ellen a PL-ben
Fotó: EPA/Rui Vieira

A Liverpool mestere, Jürgen Klopp csalódottan, mégis mosolyogva összegzett. – A Villa kiválóan teljesített. Nagyon erősen, okosan, célratörően játszottak, mi pedig nem. Voltak ziccereink, amiket nem használtunk ki, de ha hét gólt lőnek ellened, akkor nem vagyok benne biztos, hogy azt mondhatod, lehetett volna 7-7 is. Hatalmas hibákat vétettünk, ráadásul túl sok volt belőlük – összegzett a német.

A záporozó gólokat végig csendben figyelő Dean Smith elmondta, álmodni sem tudtak volna ilyen eredményről. – Kimagasló teljesítményt nyújtottunk az elejétől a végéig. Rengeteg helyzetet alakítottunk ki egy rendkívüli csapat ellen. Nagyon meg kellett dolgoznunk a győzelemért – nyilatkozta az Aston Villa edzője.

Végeredmény:

Aston Villa–Liverpool 7-2 (4-1)

Gólszerzők: Watkins (4., 22., 39.), McGinn (35.), Barkley (55.), Grealish (66., 75.), illetve Szalah (33., 60.)

További eredmények:

Arsenal–Sheffield United 2-1 (0-0)

Wolverhampton Wanderers–Fulham 1-0 (0-0)

Leicester City–West Ham United 0-3 (0-2)

Southampton–West Bromwich Albion 2-0 (1-0)

Newcastle United–Burnley 3-1 (1-0)

Leeds United–Manchester City 1-1 (0-1)

Everton–Brighton 4-2 (2-1)

Chelsea–Crystal Palace 4-0 (0-0)

A tabella:

1. Everton 4 12-5 12 pont

2. Aston Villa 3 11-2 9

3. Leicester City 4 12-7 9

4. Arsenal 4 8-5 9

5. FC Liverpool 4 11-11 9

6. Tottenham Hotspur 4 12-5 7

7. Chelsea 4 10-6 7

8. Leeds United 4 9-8 7

9. Newcastle United 4 6-5 7

10. West Ham United 4 8- 4 6

11. Southampton 4 5-6 6

12. Crystal Palace 4 5-7 6

13. Wolverhampton Wanderers 4 4-7 6

14. Manchester City 3 6-7 4

15. Brighton and Hove Albion 4 8-10 3

16. Manchester United 3 5-11 3

17. West Bromwich Albion 4 5-13 1

18. Burnley 3 3-8 0

19. Sheffield United 4 1-6 0

20. Fulham 4 3-11 0

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.