Dárdai nemzetközi klasszisnak nevezte Gulácsit és Orbánt

Dárdai Pál szerint azért tudta bent tartani a Herthát a német első osztályban, mert partnerként kezelte a játékosokat. A korábbi magyar szövetségi kapitány kemény munkát és kellemes karácsonyt ígért a következő szezonra.

Forrás: MTI2021. 06. 02. 14:25
Dárdai Pál
Dárdai Pál nagyon tiszteli a korábbi csapattársát Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

a német Hertha BSC labdarúgócsapatának magyar edzője szerint az volt a titka a bentmaradás kiharcolásának, hogy a játékosait partnerként kezeli – mondta a magyar szakember az MTI-nek adott interjúban.

– Nehéz volt megfogni a játékosokat, de jó stábom van, mindenki tudta, hogy mi a dolga. Ezzel az egy évvel most elégedett vagyok, majd meglátjuk, mit hoz a jövő – jelentette ki Dárdai Pál.

Dárdai Pál elmondta, miért maradt bent a Hertha
Fotó: MTI/EPA/Getty Images/Maja Hitij

A korábbi és egyben újdonsült edző – aki a Hertha BSC történetében külföldi játékosként a legtöbbször öltötte magára a berliniek kék-fehér mezét és korábban már négy és fél évig az első csapat szakvezetője volt – az elkövetkező időszakra kemény munkát, eltökéltséget és az új szezonra jó kezdést, valamint kellemes karácsonyt ígért. Utalt arra, hogy mindez nem lesz könnyű, mert a több nemzetiségből álló csapatot valósággal össze kell rakni. Az együttesben kisebb mozgás lesz csupán, új játékosok alig érkeznek.

Tavaly a Szabadbattyáni Fociünnepen: Dárdai Bence, Palkó, Pál és Márton (balról jobbra)
Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Dárdai az MTI kérdésére elismerte, hogy – ugyanúgy, mint a többi szülő – büszke a fiaira, akik tovább viszik édesapja, idősebb Dárdai Pál, az egykori kiváló pécsi labdarúgó örökségét is. A legidősebb fiú, a 22 éves Dárdai Palkó a Mol Fehérvár labdarúgója, nagyon jól érzi magát a klubnál, jó körülmények, jó szakemberek között van, szélsőként tavasszal már több gólt is szerzett. Meghívót kapott a magyar U21-es válogatottba is, de sérülés miatt nem tudott részt venni a munkában.

A legidősebb Dárdai fiú az NB I-ben futballozik
Fotó: Mol Fehérvár

A középső fiú, a 19 esztendős Dárdai Márton édesapja kezei között vált a Hertha BSC első csapatának állandó játékosává, hátvéd poszton tagja a német korosztályos válogatottnak, és a közelmúltban 2025-ig meghosszabbították a szerződését. De az édesapa szerint ennél nagyobb dolgok is vannak. Az egyik az, hogy több tízezer szurkoló szavazata alapján ő lett az év játékosa. A másik pedig, hogy sikeresen leérettségizett, és előzetes információk szerint a sportiskola legjobb tanulója díjat kapja.

A legkisebb fiú, a 15 éves Bence szintén a klub igazolt játékosa, középcsatárként jeleskedik, és jelenleg a német U15-ös válogatottal edzőtáborban van.

A korábbi magyar szövetségi kapitány az interjúban a jövő héten kezdődő Európa-bajnokság magyar esélyeivel kapcsolatban kiemelte, hogy a csapatban vannak nemzetközi klasszisok, mindenekelőtt Gulácsit és Orbánt említette. Mint mondta, sok a rutinos játékos, akinek számos válogatott mérkőzés van már a háta mögött. – És minden tornán van meglepetéscsapat – tette hozzá, utalva arra, hogy a 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon ilyen volt a nyolcaddöntőbe jutott magyar válogatott is. – Örülök a tisztes helytállásnak is, de ha továbbjutnak a csoportból, akkor megemelem a kalapom – fogalmazott Dárdai, aki nagyra értékelte a jelenlegi szövetségi kapitány, munkáját.

Dárdai úgy vélte, nehéz megtippelni, hogy ki nyeri a kontinensbajnokságot, hiszen a belga válogatott sokszor közel volt a nagy diadalhoz, de még nem nyert nagy tornát. Bármi lehet – tette hozzá, de befuthatnak akár a németek is, akiket ugyan leírtak.

Arra a kérdésre, hogy edzőként mi az ars poeticája, egyszerű választ adott. – Mindenekelőtt az, hogy a játékosokat családtagként, partnerként kezelem. Édesapám, aki ugyancsak játékosból lett edző, szintén ezt tette, nála is mindig jól érezték magukat a játékosok. A szeretetet, a törődést visszakapja az ember – hangsúlyozta Dárdai Pál.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.