Következő mérkőzések
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna

Willi Orbán, a kapitány: Vállalnunk kell a felelősséget!

Rosszul kezdte a német labdarúgó-bajnokságot az RB Leipzig, amely meglepetésre vereséget szenvedett Mainzban. Willi Orbán újra csapatkapitányként vezette a lipcsei együttest, és ebben a minőségében nyilatkozott a Stuttgart elleni mai bajnoki előtt.

Magyar Nemzet
2021. 08. 20. 7:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző idényt ezüstérmesként zárta az RB Leipzig a Bundesligában, és a csapat azt már megtanulhatta, hogy a címvédő Bayern München legyőzéséhez nem férnek bele a botlások. Ennek ellenére rögtön 1-0-s vereséget szenvedett az együttes a Mainz otthonában az első fordulóban. A Kicker véleményére volt kíváncsi.

– Lehet, hogy furcsán hangzik, de az elvesztett meccsekből is a legtöbbet kell kihoznunk – fogalmazott a magyar válogatott védője. – Két fontos oka volt a vereségnek. Egyrészt fizikailag nem voltunk elég élesek, másrészt taktakilag sem oldottuk meg jól a feladatokat. Jobban kell teret nyitnunk, pontosabban kell passzolunk, az első labdaérintésekben javulnunk kell és a pálya utolsó harmadában jobb megoldásokra van szükség. De arról szó nem volt, hogy lebecsültük volna az ellenfelet, ez a Bundesliga, itt mindenki profi.

Orbán volt a Leipzig csapatkapitánya az első fordulóban, mivel az előző idényben a tisztséget betöltő Marcel Sabitzer helyzete még mindig tisztázatlan. Az osztrák középpályás sajtóhírek szerint fél lábbal már a Bayern Münchenben van, és úgy tűnik, amíg nem dől el a sorsa, addig csak óvatosan vetik be a Leipzigben – Mainzban csereként állt be bő húsz percre.

Willi Orbán komolyan veszi, hogy az ő karján van a kapitányi szalag Fotó: Ronald Wittek

– A csapat szempontjából nem probléma ez a helyzet – reagált nyugodtan a Sabitzer körüli hercehurcára Orbán, aki társa távozása esetén újra első számú csapatkapitány lehet. – Még van idő az átigazolási időszak végéig, legkésőbb akkor úgyis minden tisztázódik. Sok jó játékosunk van, főleg a középpályán éles a verseny. Hamarosan indul a BL, hetente két meccset játszunk majd, akkor mindenki megkapja a lehetőséget.

Úgy tűnik, élvezi a vezérszerepet Orbán, aki a Greuther Fürth ellen 5-1-es győzelemmel rajtoló Stuttgart ellen mindenképpen javítani szeretne, és a felelősségvállalás fontosságára hívta fel a figyelmet: – A Stuttgart rugalmas csapat, nagyon mozgékony és bátor a labdával. Ráadásul jól kezdték az idényt, úgyhogy magabiztosak lesznek. Védekezésben muszáj határozottnak lennünk, a testbeszédünkkel is meg kell mutatnunk, vállaljuk a felelősséget hazai pályán.

A Kicker kérdésére Orbán arra is kitért, hogy milyen az élet a csapat új edzője, Jesse Marsch vezetésével, aki a Bayern Münchenhez távozó Julian Nagelsmannt váltotta a nyáron.

– Nincsenek jelentős változások, nem dobtuk a kukába mindazt, amit Nagelsmanntól tanultunk, főleg a támadásépítésre tekintettel – felelte Orbán. – Most arra koncentrálunk, hogy nyomás alá tudjuk helyezni az ellenfelet, és ezt minél tovább fenn tudjuk tartani.

A Stuttgart ellen ez eddig jól ment a Leipzignek, amely a 2016-os feljutása óta egy döntetlen kivételével mindig legyőzte a svábokat idegenben és hazai pályán egyaránt. Orbán mellett a kapuban a középpályán pedig – aki hosszabb távon épp Sabitzer helyét veheti át a kezdőben – is sokat tehet a lipcseiek idénybeli első győzelméért.

Bundesliga, 2. forduló, pénteki nyitómeccs: RB Leipzig–Stuttgart 20:30 (tv: Aréna 4).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.