A brazil, a spanyol és a magyar csúcstartó csapata

A Ferencváros csütörtök este a spanyol Real Betis ellen folytatja szereplését az Európa-liga csoportkörében. A sevillai klub tanult a múltból, Magyarországról pedig győzelemmel távozna.

2021. 09. 29. 18:59
Joaquín Sanchez
Celtic's Swedish defender Carl Starfelt (L) and Celtic's Croatian defender Josip Juranovic (R) fight for the ball with Real Betis' Spanish forward Joaquin Sanchez during the UEFA Europa League football match between Real Betis and Celtic FC at the Benito Villamarin stadium in Seville on September 16, 2021. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP) Fotó: JORGE GUERRERO / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WWiA-labdarúgók ára az elmúlt két évtizedben olyan magasságokba emelkedett, ami elképzelhetetlen volt az 1990-es évek végén. A Real Betis rekordigazolása azonban mind a mai napig a brazil Denílson, akit 1998-ban akkor világcsúcsot jelentő 21,5 millió angol fontnak megfelelő összegért szerződtetett a São Paulótól.

A brazil cselgép, bár perememberként 2002-ben világbajnoki címet nyert, messze nem tudta befutni azt a karriert, amire sokan – elsősorban a Betis akkori vezetői – számítottak. Talán ezért is óvatosabbak azóta a sevillai csapatnál.

Denílsonnal éveken át együtt játszott Joaquín, aki ma is tagja a keretnek. A negyvenéves csapatkapitány annak ellenére tartja a Betisben lejátszott meccsek rekordját (466), hogy 2006 és 2015 között más egyesületekben (Valencia, Málaga, Fiorentina) futballozott. Joaquín a La Liga 2021/22-es kiírásában eddig csak csereként jutott szóhoz, viszont a Betis első El-csoportmeccsén, a Celtic ellen 4-3-ra megnyert találkozón kezdett.

A korábbi Betis-legendák közé tartozik Rafael Gordillo, aki öt világversenyen is szerepelt a spanyol válogatottal, az 1984-es Eb-n ezüstérmet nyert. Gordillo a klubtörténet mindkét magyar edzőjének sokat köszönhet: Szusza Ferenc tette be először a Betis első számú csapatába, míg Dunai Antal vitte előre a védősorból a középpályára. Az Újpest stadionjának névadója 1972 és 1976 között ült a Betis kispadján – ilyen hosszú időszakot egyhuzamban azóta sem élt meg senki az egyesület vezetőedzőjeként. Dunai kevésbé volt sikeres Sevillában, de rá is jó szívvel emlékezik Gordillo, aki meg is hívta, hogy együtt kommentálják a csütörtöki El-meccset egy sevillai tv-csatornának.

A Betis eddig egyszer játszott tétmérkőzést Magyarországon: 1997-ben, a KEK első fordulójában Budapesten és Sevillában is 2-0-ra nyert a BVSC ellen. Bár a papírforma most is spanyol sikert ígér, a Ferencváros két éve egy másik spanyol ellenfél, az Espanyol ellen nagyon közel volt a hazai győzelemhez. Ha ez idén összejönne, mi is szívesen idéznénk a Betis mottóját: „Sokáig éljen a Betis, még ha ki is kap!”

Manuel Pellegrini, a Real Betis vezetőedzője: Fontos mérkőzés lesz, de nem döntő jelentőségű, hiszen sok pontot lehet még szerezni a csoportban. Elégedettek vagyunk a formánkkal, az egyéni teljesítmények is jók, de az lenne a legnagyobb hiba, ha elhinnénk, hogy emiatt minden könnyen megy majd a további mérkőzéseken. Természetesen minden edzőnek az az álma, hogy teljesen egészséges keret áll rendelkezésére, de Sergio Canales és William Carvalho ezúttal biztosan nem lesz bevethető, ennek ismeretében kell megtalálnunk a legjobb megoldást a mérkőzésre. Nehéz meccsre számítok, a Ferencváros mindig a győzelemre játszik, kreatív támadói vannak, de a védői is feladják a leckét.

A borítóképen Joaquín (kékben) lába lövésre lendül a Celtic elleni El-meccsen. Fotó: AFP/Jorge Guerrero

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.