Egyet számoltak ránk az albánok, de így is lenn maradtunk a padlón

Nem sikerült a búfelejtés, az angolok elleni 0-4 után a magyar válogatott 1-0-ra kikapott Albánia ellen. A hazai csapat számtalan ziccert kidolgozott a magyarok ellen, Marco Rossi csapata főleg támadásban volt halovány. Albánia még soha nem szerzett gólt a magyarok ellen, egészen a mai mérkőzésig. A vereségnek köszönhetően jelentősen csökkentek az esélyeink a csoportmásodik hely elérésére.

2021. 09. 05. 19:59
Sallai derekasan harcolt az albán védőkkel Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Keseregni minek? Az nem én stílusom – hangsúlyozta szombaton Tiranában az Albánia elleni vb-selejtező előtti hivatalos sajtótájékoztatón. A magyar válogatott szövetségi kapitánya tényleg nem sajnáltatta magát, pedig minden oka meglett volna rá. Az albániai út előtt derült ki, hogy a csapatkapitány, pozitív koronavírustesztet produkált, és nem lehet ott Elbasanban. Rossi nem kesergett, de megjegyezte, hogy nehezen hajtotta álomra a fejét, mert súlyos gondok gyötrik az albánok elleni kezdőcsapat összeállítása előtt. Másnap, Elbasanban a mérkőzés helyszínén derült ki, hogy a kapitány alaposan felforgatta az angolok ellen látott tizenegyet. 
Rossi négy helyen változtatott: az eltiltását letöltő mellett és is bekerült az albánok elleni csapatba. Szalai Ádám mellett Bolla Bendegúz, Kecskés Ákos és ezúttal csak a kispadon kapott helyet. Az albánok ellen a Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Botka, Kleinheisler, Nagy Á., Szoboszlai, Fiola – Gazdag, Sallai R. csapatra esett a kapitány választása.
Albániában egész nap hét ágra sütött a nap, csak a meccs előtt másfél órával eredt el az eső, és hűlt le valamelyest a hőmérséklet. Piros-feketébe öltöztették fel a Tiranától 40 kilométerre fekvő kisvárost. Albán sas, zászló, mez, sál és minden egyéb portéka keresett gazdát a standokon. A drukkerek törzshelyén szívesen látott vendég volt a magyar, történelmi időutazás keretében egy kedves, már nem szomjas úriember levezette, hogy Hunyadi János és Szkender bég hősies helytállása nélkül nem lehetett volna feltartóztatni Ottomán török hadait. Minket legalább annyira érdekelt, hogy mire megy Rossi csapata, az angolok elleni kiütés után képes-e felállni a padlóról az albánok ellen. Az olasz maestro regnálása óta háromszor sikerült javítani egy-egy fájó vereség után: 2019-ben a Szlovákia elleni pofon után a vb-ezüstérmes Horvátország ellen győzött a válogatott. Ugyanebben az évben a spliti 0-3 után hazai pályán Azerbajdzsánt tudta legyőzni a csapat. Legutóbb a nyári Eb-n a portugálok elleni háromgólos vereséget a világbajnok franciák elleni bravúros 1-1-es döntetlen követte.

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila

Abban bíztunk, hogy az angolok ellen elszenvedett csapás után Albánia lesz a búfelejtés helyszíne. De az első tíz perc alapján nem úgy tűnt, hogy ez valóban így lesz. A magyar válogatott ötlettelenül és pontatlanul kezdett, a középpálya mintha nem is létezett volna, nem volt olyan emberünk, aki akár csak néhány pillanatra meg tudta volna tartani a labdát. Bajrami és a Ferencvárosban játszó Uzuni ügyesen kevergetett az albánoknál, de komoly helyzetig ők sem jutottak el. Gulácsi könnyedén hordta ki lábon az első húsz percet. 

Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila


Az albán labdabirtoklási fölényre egy Kleinheisler-helyzet volt a válasz, de az Eszék középpályása a kapusba lőtt. Majd lőtt kapásból fölé egy szögletet követően. Kicsit lehiggadt a csapat a nagy kapkodás után, tervszerűség költözött a magyarok játékába. Az albánok legveszélyesebb embere a 22 éves Bajrami volt, az Empoli irányítója lőtt, cselezett, okosan osztogatott. A félidő addigi legnagyobb magyar lehetőségét Gazdag Dániel puskázta el, a Philadelphia középpályása ziccerben kapta a labdát a 16-oson belül, de Kumbulla szorításában elesett. Kicsit könnyen adta meg magát. Jött a válasz: megint Kumbulla hallatott magáról, de ezúttal a magyar kapu előtt tűnt fel, két lépésről lőtt az égbe. Nem volt túl magas a színvonal, a kapu mögötti ultrák Koszovó visszafoglalásáról dalolásztak, a középlelátóval szemközti tribün mögött épült lakótelep lakói az erkélyről nézték az olykor keményebb szerelésekkel tarkított mérkőzést. kellemetlen lövésével zárult az első félidő.

A szünetben a magyar válogatott cserélt, a minden bizonnyal megsérült helyett állt be a kapuba. Még ő sem tudott volna menteni, ha Balaj tíz méterről szemben a kapuval eltalálja a célpontot. Hatalmas ziccer volt. Kisvártatva a pálya felett köröző, az albán belpolitikai üzenettel repkedő drón okozott izgalmakat, de Makkelie játékvezető nem látott okot arra, hogy félbeszakítsa a meccset. 
A színvonal nem emelkedett, de kicsit felpörgött a meccs, a csapatok továbbra sem törődtek sokat a középpályás védekezéssel, ennek is köszönhetően volt lüktető a játék. Rossi együttese állt a lábán, de ebben ki is merült az összes erénye, a támadásépítésekbe ugyanis rengeteg hiba csúszott. A hosszú sérülése után nemrég visszatért Szoboszlai Dominik nem tudott vezéregyéniség lenni és Gazdag Dániel sem volt veszélyes a kapura. pedig alig-alig kapott labdát. 
Szűk fél órával a vége előtt Rossi cserélt: Gazdag helyett Sallói Dániel állt be. Ettől nem sok minden változott, Dibusznak kellett ugyanis ziccert védenie. Nem látszott, mitől változna a játék képe, hirtelen ki lehel életet a magyar támadójátékba. Az albánoknak nem voltak hasonló gondjaik, futószalagon dolgozták ki a helyzeteiket, s ha egy kicsit pontosabbak a befejezéseknél, sokkal korábban is eldönthették volna a meccset. Végül a 87. percben Armando Broja 11 méterről bombázott a rövid sarokba. Dibusz bravúrral talán védhetett volna. 
A hajrában mentek a magyar ívelgetések, de ebből nem alakult ki komoly gólveszély. 1-0-ra nyert Albánia, a magyar válogatott a negyedik helyre csúszott vissza a csoportban, a vereséggel jelentősen csökkentek a továbbjutás esélyei. 
 

Albánia–Magyarország 1-0 (0-0), labdarúgó vb-selejtező mérkőzés, Elbasan, gólszerző: Broja (87.).

A csoport másik mérkőzésén: Anglia–Andorra 4-0. A San Marino–Lengyelország mérkőzésre később kerül sor. 

A csoport állása: 1. Anglia 15 pont, 2. Albánia 9, ,3. Lengyelország 7,  4. Magyarország 7,  5. Andorra 3, 6. San Marino 0.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.