Oda a női kajak négyes többéves veretlensége

A magyarok egy aranyérmet szereztek a kajak-kenu világbajnokság vasárnapi dél döntőiben a Lucz Anna, Csizmadia Kolos kajak vegyes páros révén. Női négyesünk 2016 óta veretlenségét vesztette el, s lett második Fehéroroszország mögött. Ezen kívül másik három ezüstérmet szereztek a mieink: Csipes Tamara (K–1 500), Hajdu Jonatán és Fekete Ádám (C–2 500), valamint Balla Virág, Takács Kincső, Gönczöl Laura és Opavszky Réka (C–4 500); Bragato Giada, Nagy Bianka pedig harmadik lett C–2 500-on, csakúgy mint a Korisánszky Dávid és Takács Kincső vegyes duó.

N. M.
2021. 09. 19. 13:19
KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara; KÁRÁSZ Anna; GAZSÓ Dorka Alida
Kajak-kenu vb - Kozák Danuta, Csipes Tamara, Kárász Anna és Gazsó Alida négyes ezüstérmes K-4 500 méteren Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar női négyes az utolsó kétszáz méterre elérte a Tokióban látott sebességet, vészesen közelített a fehérorosz hajó felé, de a célban úgy húsz-harminc centi maradt a hátrányból. A magyar lányok sajnos kimondottan gyengén rajtoltak, amit nem tudtak behozni a távon. Ennek dacára nem tűntek levertnek.

– Az eleje nem csak kívülről, belülről is nagyon lassúnak tűnt. Danuta ráadásul a táv felénél majdnem kiesett a hajóból. Így is bíztam benne, hogy utolérjük a fehéroroszokat, de kicsi különbség maradt. Talán ha korábban indítjuk meg a hajót, akkor befogjuk őket, de ez most így sikerült – értékelt összességében mosolyogva aki korábban egyesben szintén második lett ötszáz méteren.

A magyar női négyes 2009 óta egyetlen egyszer, 2015-ben kapott ki olimpián, illetve világbajnokságon. Ha lehet választani, a legkevésbé fájdalmas időpontban szakadt meg a sorozat, idén ugyanis az olimpia volt az év fő versenye.

Csipest szólóban ugyanúgy egy új-zélandi győzte le, mint az olimpián, csak éppen most nem a Tokióban háromszoros aranyérmes Lisa Carrington, hanem Aimee Fisher. Az új-zélandiak közül egyedül Fisher indult a világbajnokságon, ő ugyanis egy nézeteltérés miatt nem került be az olimpiai csapatba, Európában tartózkodott, így nem kellett a szigorú karanténszabályoknak eleget tennie, ezért indulhatott a vb-n.

A kenuban szerzett három érem szépen csillog, igaz, egyik sem olimpiai számban született. A férfi K–2 500 Párizsban viszont visszakerül az ötkarikás programba. itt Erdőssy Csabával próbálkozott, s csak kevéssel maradt le a negyedik helyről. Van fantázia ebben a duóban.

Érmekből jól álltunk a világbajnokságon már addig is, tizenkettőt szerezhettük, legfeljebb a két aranyat kevesellhetjük némileg. Aztán a kajakosok vegyes párosában Lucz Anna és Csizmadia Kolos megszerezte a harmadikat. A kenusok hasonló műfajában pedig Korisánszky Dávid és Takács Kincső harmadik lett, így három arany, hét ezüst és négy bronz az eddigi mérleg.

– Csalódott voltam az egyes szereplés után, hogy éppen nem sikerült dobogóra állnom, de nem tehettem meg a páros társammal, hogy összetörök. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, most végre már én is kimondhatom, hogy felnőtt világbajnok vagyok – nyilatkozta Csizmadia Kolos.

– Nagyon örülök, hogy megmutattuk, nemcsak egyénileg vagyunk jók, hanem párosban is. Egy aranyat és két ezüstöt szereztem a világbajnokságon, ezzel Csipes Tamara mellett a magyar csapat legeredményesebb versenyzője lettem, ezt nem gondoltam volna a rajt előtt – tette hozzá Lucz Anna.

Vasárnap délután, az ötezer méteres döntőkben még lehet javítani.

A borítóképen a női négyes a parton, balról: Csipes Tamara, Gazsó Dorka, Kárász Anna, Kozák Danuta

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.