A Salzburg „új Hålandja” német válogatott, s hazajár Brassóba

Salzburgban könnyedén túlléptek Szoboszlai Dominik és Erling Håland tavalyi eladásán, mivel idén új csillag született Mozart városában. A tizenkilenc éves Karim Adeyemi Ausztriából került be a német felnőtt válogatottba, amire a világháború óta nem volt példa. Gyors, mint Bolt, hazajár Brassóba és már a 2022-es vb-n sztár lehet.

2021. 11. 10. 7:30
null
FBL-EUR-C1-WOLFSBURG-SALZBURG Fotó: RONNY HARTMANN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Általában valamelyik Bundesliga-csapatból vagy más topligás együttesből lehet bekerülni a német labdarúgó-válogatottba. A csütörtöki, Lichtenstein elleni vb-selejtezőre készülő keretbe is olyan klubok adják a légiósokat, mint a Barcelona, a PSG, a Chelsea, a Manchester City és az Arsenal – no meg a Salzburg, amely teljességgel kilóg a sorból.

Hogy milyen nagy dolog Karim Adeyemi német válogatottsága egy ilyen „kicsi” klubból, azt jól szemlélteti, hogy amikor szeptemberben, Örményország ellen – góllal – debütált a nemzeti csapatban, ő lett az első játékos a II. világháború óta, aki a Németországban csak operettligának csúfolt osztrák Bundesligából bekerült a Nationalelfbe.

A németeknél jobban persze senki sem tudhatja, hogy Salzburgból az ő szintjükön is minőségi labdarúgók kerülnek ki, a legjobb példa erre Håland, aki ugyanolyan természetességgel rugdossa a gólokat a Dortmund mezében, mint korábban az osztrák kirakatcsapatban. 

Az „új Håland” Karim Adeyemi lett, aki ebben az idényben 13 bajnokin tizenegy, négy BL-meccsen három gólt számlál. Az európai porondon a francia Lille ellen duplázott és a Wolfsburg kapuját is bevette, azt a két mérkőzést meg is nyerte a Salzburg, amely négy forduló után vezeti a G csoportot.

Adeyemiről a Bayern Münchennél egyszer már lemondtak, mégis eljutott a felnőtt válogatottságig még húszéves kora előtt. 2002. január 18-án Münchenben született, nigériai apa és román anya gyermekeként. Gyakran járt anyja családjánál Brassóban, a mai napig beszél néhány szót románul. Azonban Münchenben nőtt fel, s mindössze nyolc éves volt, amikor a Bayern utánpótlásába került.

A bajorok akkori sztárja, Arjen Robben volt a példaképe, de mindössze két évig maradt a Bayernnél, magatartásbeli problémák miatt 2012-ben távoznia kellett. Adeyemi nehezményezte, hogy a társak szülei féltékenyek voltak rá, szerinte kitúrták a csapatból. De azt is felemlegette, hogy nem játszhatott olyan szabadon, mint szeretett volna: 

A Bayernnél pontos tervet kell követni, és ha kilépsz a sorból, azt nem nézik jó szemmel.

A Münchentől nyolc kilométerre fekvő Unterchachingban futballozott tovább, ahol fegyelmet tanult. Édesanyja, Alexandra szigorú szabályokat állított fel: előbb meg kellett csinálnia az iskolai házi feladatait és rendet kellett raknia a szobájában, csak utána mehetett edzésre. Mindez megtette a hatását, 2018-ban a Salzburg 3,3 millió eurót fizetett érte az SpVgg Unterchachingnak, ami a mai napig rekordösszeg német utánpótláskorú játékosért.

– A szüleimnek az volt a legfontosabb, hogy olyan klubba kerüljek, amelynek konkrét terve van a jövőmről, és a Salzburg kétségkívül ilyen – magyarázta Adeyemi. Csatárként a Liverpoollal BL-győztes és Håland a példa előtte, hogy az osztrák klubból nagyot lehet ugrani. 

Németországban úgy hiszik, ő oldhatja meg a válogatott csatárgondjait, amelyre a 2014-es vb-győzelem és Miroslav Klose leköszönése óta nem találják a megoldást.

– Hidegvérű a kapu előtt és rengeteg önbizalma van; még sokat kell tanulnia, de jó úton jár – jellemezte őt Hans-Dieter Flick, a németek szövetségi kapitánya. A gólérzékenység mellett Adeyemi gyorsasága kiemelkedő: 3,6 másodperc alatt futja a harminc métert, ami gyorsabb, mint Usain Bolt első harminc métere volt (3,78), amikor 2009-ben világcsúcsot repesztett száz méteren.

Egy biztos: hamarosan megkezdődik érte a nagy versenyfutás a topklubok között.

Borítókép: Karim Adeyemi a Salzburg mezében a Bajnokok Ligájában (Fotó: Ronny Hartmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.