Botrány, düh, butaság – erős szavak a kiakadt holland sztároktól

Hollandia fél lábbal már ott volt a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságon, de az utolsó tíz percben eltékozolta a kétgólos előnyét Montenegróban, így még nem jutott ki. Virgil van Dijk, a Liverpool klasszis védője kemény szavakkal kritizálta csapatát az elszalasztott lehetőség miatt.

Magyar Nemzet
2021. 11. 14. 9:38
UEFA Nations League - League A - Group 1 - Germany v Netherlands
Joachim Löw csapata most is tarthat a Liverpool klasszis védőjétől Fotó: Leon Kuegeler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb a 2014-es vb-n szerepelt Hollandia, amikor a Louis van Gaal vezette csapat bronzérmet szerzett. Akkoriban robbant be a fiatal Memphis Depay, aki a szombat esti vb-selejtezőn két gólt ért el, ezekkel egészen a meccs hajrájáig 2-0-ra vezetett az Oranje Montenegróban. Aztán mégis 2-2 lett a vége, így Hollandia még nem jutott ki a vb-re, amelyet a 2018-as selejtezős kudarc miatt is nagyon várnak a drukkerei.

– Nem igazán tudom megmagyarázni, mi történt – nyilatkozta Van Gaal, aki 2014 után idén lett újra holland szövetségi kapitány. – Rossz utóíze van a meccsnek, de nem akarom kritizálni a játékosaimat. Ők is nagyon szeretnének kijutni a vb-re, és még mindig mi vagyunk a legjobb helyzetben.

Utóbbi megállapítás igaz, Hollandia az utolsó forduló előtt két ponttal vezeti a G csoportot Törökország és Norvégia előtt, így csak arra kell figyelnie, hogy az északiaktól ne kapjon ki hazai pályán. Ennek ellenére a holland sztárok nem voltak olyan visszafogottak, mint Van Gaal. A The Guardian beszámolója szerint Depay szuper butaságnak nevezte, ahogy eladták a kétgólos előnyt Montenegróban, Van Dijk pedig ennél is tovább ment.

– Nem találom a szavakat, olyan dühös vagyok – mérgelődött a Liverpool BL-győztes védője. – Botrányos volt, ahogy a második félidőben játszottunk. Mindannyian akarjuk a labdát, szeretünk focizni, támadni és gólt lőni, de néha a védekezésre is gondolni kellene. Meg kellett volna tartanunk az irányítást, nem pedig előreszaladni és támadni. Ha a játéknak csúnyának kell lennie, akkor csúnyának lennie.

Mindenesetre még időben jött a tanulság Hollandiának. Közben a vb-címvédő Franciaország Kazahsztán 8-0-s kiütésével kijutott a vb-re, a meccs hőse a négy gólt szerzett volt. Érdekesség, hogy Just Fontaine 1958-as teljesítménye óta ő lett az első francia, aki a válogatottban négy gólt szerzett egy meccsen. A nagy előd, az 1958-as vb gólkirálya, a németek ellen 6:3-ra megnyert bronzmeccsen talált be négyszer a kapuba.

– Esélyt akartunk adni magunknak arra, hogy megvédjük a vb-címet – fogalmazott Mbappé a siker után. – Azoknak is ez a legnagyobb álom, akik játszottak és megnyerték a tornát a 2018-ban. Tiszteletben tartottuk az ellenfelet, de a végsőkig el akartunk menni.

Sikerült, Franciaország legutóbb 1957-ben, az Izland ellen ugyancsak 8:0-ra megnyert vb-selejtezőn nyert ilyen nagy különbséggel – ennél nagyobb sikert pedig csak egyszer aratott, amikor 1995-ben 10-0-ra verte Azerbajdzsánt.

Borítókép: egy korábbi meccsen gólt ünnepel a holland válogatottban (Fotó: Leon Kuegeler)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.