A cél: Pekingben méltóképpen képviselni Magyarországot

A Magyar Síszövetség elnöksége döntött arról, hogy kik képviselhetik majd a színeinket az olimpián.

Magyar Nemzet
2022. 01. 18. 11:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Síszövetség hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy az égisze alá tartozó sportágban miként végződött a kvalifikáció a februári, pekingi téli olimpiára. Amint arról már beszámoltunk, a számunkra a legizgalmasabb az volt, hogy kanadai és magyar állampolgársággal is rendelkező Kozuback Kamilla sikerrel járt-e a hódeszkásoknál. Nos, a 17 éves versenyző a félcső versenyszámban végül elegendő pontszámot gyűjtött, így az olimpiák történetében ő lesz az első magyar snowboardos.

Azt már előre tudhattuk, hogy alpesi síben és sífutásban Magyarország a nemzetek rangsorában elfoglalt helyezése alapján a férfiaknál és a nőknél egyaránt egy-egy kvótához jut, és a hivatalos bejelentés is ezt erősítette meg. A Magyar Síszövetség elnöksége pedig még hétfőn összeült, hogy döntsön arról, kik képviselhetik majd a színeinket az olimpián.

A döntés értelmében alpesi síben Kékesi Márton és Tóth Zita indulhat az ötkarikás játékokon, a sífutók közül pedig Kónya Ádám és Pónya Sára utazhat Pekingbe. Kékesi és Kónya másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon, miután 2018-ban mindketten versenyezhettek a phjongcshangi téli olimpián. Kékesi valamennyi alpesi számban rajthoz állt, legjobb eredménye az előkelő 30. helyezés volt műlesiklásban, míg Kónya Ádám a klasszikus sprintben 64. lett, de elindult 15 km-es szabadstílusú sífutásban is, melyben a 85. helyen zárt.

Fürstner József, a Magyar Síszövetség elnöke kedden reggel az M4 Sporthíradóban elmondta, hogy a remények szerint ők négyen, bátor versenyzéssel méltóképpen képviselik Magyarországot és a magyar sísportot. Az elnök megjegyezte: örömteli, hogy az országnak járó kvótákért többen harcoltak jó eséllyel. Alpesi síben a férfiaknál volt szorosabb a hazai verseny. A végül révbe érő Kékesi az előző idényben sokat volt sérült, de felfelé ívelő pályán van. A még csak 18 éves Tóth Zita feltörekvő versenyző, osztrák edzővel, saját program alapján készül olyan helyeken, ahol az olimpiai pályához hasonló körülmények vannak.

Fürstner József kitért rá, hogy a jövőben sokkal jobban kell majd koncentrálni a sílövészetre és a síakrobatikára, ez a két sportág most nem ad magyar indulót Pekingre, míg síugrásban az első magyar nőként világkupapontokat szerző, 22 éves Vörös Virág sok sérülés miatti tavalyi visszavonulásával nagy veszteség érte a magyar sísportot.

Magyarország 14 kvótát szerzett a pekingi játékokra, várhatóan ez a létszám már nem nő. Jelen állás szerint öt sportágban – alpesi síben, hódeszkában, rövid pályás gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és sífutásban – lesz magyar szereplő a kínai fővárosban. (A rövid pályás gyorskorcsolyázók csütörtökön hirdetnek csapatot.)

Legutóbb Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar jutott szóhoz. A 14-es létszámot legutóbb az 1988-as, calgaryi olimpián nem érte el a magyar küldöttség, akkor mindössze öt magyar téli olimpikon volt.

A magyar csapat a pekingi téli olimpiára:  

Alpesi sí (2): Tóth Zita, Kékesi Márton

Hódeszka (1): Kozuback Kamilla (félcső)

Műkorcsolya (2): Scsetyinyina Julija, Magyar Márk (páros)

Rövid pályás gyorskorcsolya (7): öt férfi és két női induló

Sífutás (2): Pónya Sára, Kónya Ádám

Borítókép: Tóth Zita 18 évesen indulhat a pekingi téli olimpián (Forrás: Facebook/Hungarian Ski Association)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.