Amikor lett volna esély, elkezdtek hazai pályát fújni a játékvezetők

Öt góllal, 30-25-re kapott ki a Ferencváros női kézilabdacsapata az előző szezon döntősétől, a francia Brest Bretagne-tól a Bajnokok Ligájában. A Fradi a negyedik helyről várja a jövő heti Rosztov Don elleni rangadót.

Magyar Nemzet
2022. 01. 29. 21:35
Angela Malestein volt a Fradi legeredményesebb és legjobb játékosa Fotó: Földi Imre Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ferencváros női kézilabdacsapata a tabella második helyéről várta a Bajnokok Ligája csoportkörének tizedik fordulóját. De mire pályára lépett Brestben, már csak a harmadik pozícióból tehette mindezt, mivel az eredetileg január 15-re kiírt Brest elleni összecsapást elhalasztották, az elmúlt hétvégén pedig az esbjergi vereség miatt eggyel hátrébb csúszott a Fradi a csoportjában, a Rosztov Don mögött a harmadik helyen várta a játéknapot.

Szombat este a Bajnokok Ligája-döntős elleni pontszerzéssel, illetve sokgólos mérkőzésen egygólos vereséggel akár vissza is előzhette volna az FTC a Rosztov-Dont. A feladat nem volt egyszerű, a BL-mezőnyben három csapat volt százszázalékos hazai pályán: a Győr, az Esbjerg és a Brest…

Az Érden óriási küzdelemben kiharcolt Fradi-győzelemnek (28-27) köszönhetően lépéselőnyben voltak a zöld-fehérek a Bresttel szemben, és ahhoz, hogy ez megmaradjon, legalább egy pontot magukkal kellett volna hozniuk Franciaországból, vagy minimum huszonnyolc gólt szerezve, csupán egy góllal maradhattak volna alul. Ez esetben a több idegenben lőtt egymás elleni gólnak köszönhetően maradhatott volna az FTC a Brest előtt a tabellán.

Nem indult jól a meccs, még a nulladik perc előtt érkezett a hír, hogy megsérült Bíró Blanka, a válogatott kapusa nem állt Elek Gábor rendelkezésére. De nem csak ő. A héten jelentette be a Ferencváros, hogy az anyai örömök elé néző Kovacsics Anikó sem bevethető, a mérkőzés napján hozta nyilvánosságra az FTC, hogy a német beállót, Julia Behnkét meg kellett operálni, rá legalább két hónapos kihagyás vár. Alicia Stolle azonban visszatért, a sérüléséből felépülő átlövő újra helyet kapott a magyar bajnok keretében.

Fradi-góllal, Klujber Katrin találatával kezdődött a mérkőzés, a beálló poszton igen erős Brest Foppa góljával egyenlített, majd először nőtt a különbség. Helene Gigstad Fauske, a norvég átlövő három góljával repítette a Brestet. A 8. percben védett először Janurik Kinga, nem tudott ellépni hárommal a BL-döntős. Ekkor még. Fauske ihletett formában lőtt, okosan használta ki a francia csapat, hogy a magyar védelem Foppa semlegesítésével van elfoglalva, ezért lőtt szabadon (és pontosan) távolról. 7-4 volt a 12. percben, és lehetett volna akár nyolc is, de Janurik ziccert fogott, Malestein pedig a szélről kozmetikázta az eredményt. Fauske képtelen volt lövést rontani, szűk negyedóra után már öt gólnál járt.

Elek Gábor behozta Szucsánszki helyére Itana Grbicet, aki a nyártól Brestben játszik. Negyedóra játék után Kisfaludy Anett helyett Csiszár-Szekeres foglalta el a beálló pozíciót támadásban. De nem rá lett kihegyezve a figura, Szöllősi-Zácsik Szandra lőtt pontosan távolról. A védekezés és a támadás is hagyott némi kívánnivalót maga után. Ezért is nőtt négy gólra a hátrány. 

A 24. percben kapott először labdát Márton Gréta, de a balszélső rontott. Féloldalas volt a Fradi játéka: Malestein a jobb szélen aktív volt, a beálló játékról nem lehetett beszélni, az átlövők sem kértek szót. Az irányítók pedig szenvedtek a francia védőkkel szemben. A félidő hajrájában egy szélről lőtt bomba fejen találta Janurikot, rövid ápolás után tudta folytatni a játékot a kapus. 19-16-os bresti előnnyel ért véget az első félidő.

Foppa szemtelen ejtése vezette fel a másodikat. Itana Grbic, Szöllősi-Zácsik Szandra és Klujber Katrin volt a három belső ember támadásban. Mégsem ők húzták a Fradit, hanem a tizedik lövéséből a nyolcadik gólját jegyző holland világbajnok szélső, Angela Malestein. Márton Gréta még mindig csak egy gólt jegyzett. Volt egy ígéretes időszaka a Fradinak: 3-0-s rohammal feljött egy gólra, de ekkor a játékvezetők könnyű szívvel kiszórtak két percre két ferencvárosi játékost. Feljavult a Ferencváros védekezése, de a különbség néhány gyermeteg hiba és a brestiek 3-0-s sorozata miatt nem csökkent. Sőt, Fauske tizedik góljával alakult ki az addigi legnagyobb különbség: 25-20. Innen már nem volt visszaút. Fauskét nem lehetett tartani.

A hajrára minden kérdés eldőlt: Malestein szabálytalansága (?) miatt piros lapot kapott, a legjobb fradista már nem jöhetett vissza. A különbség nőtt, kiderült, hogy sokkal több, mint egy góllal nyer a Brest hazai pályán. 30-25 lett a vége.

A Ferencváros végig futott az eredmény után, és amikor igazán közel kerülhetett volna a Bresthez, akkor hirtelen kettős emberhátrányba került... de nem csak ezen múlott. Emily Bölk, Szöllősi-Zácsik Szandra és Klujber Katrin, az FTC átlövő szekciója összesen kilenc gólt szerzett. A Brest kapusa, Cléopatre Darleux 19 védést mutatott be, a mezőny legeredményesebb játékosa, Helene Fauske 13 gólt dobott. 

Az FTC ezzel lépéshátrányba került a Bresttel szemben, a két csapat összevetésében a francia a jobb gólkülönbségének köszönhetően megelőzte a csoportban jelenleg negyedik helyen álló magyar bajnokot. 

Jövő héten a Fradi a Rosztov-Don csapata ellen folytatja a szereplését a Bajnokok Ligájában.

Női kézilabda, Bajnokok Ligája, csoportmérkőzés. Brest Bretagne–FTC-Rail Cargo Hungaria 30-25 (19-16). Az élcsoport állása: 1. Esbjerg 19 pont, 2. Rosztov 16, 3. Brest 14, 4. Ferencváros 14.  

Borítókép: Angela Malestein tíz gólt szerzett Franciaországban (Fotó: Nemzeti Sport/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.