Kamilla nagy útja: kanadai műugróból magyar hódeszkás olimpikon

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) hétfőn közzétette a februári pekingi téli olimpiára a kvóták elosztását, s eszerint öt fővel bővült, így 14 fős lett a magyar sportolói csapat.

Magyar Nemzet
2022. 01. 17. 19:50
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban rövid pályás gyorskorcsolyában öt férfi- és két női kvótát szereztünk – a magyar szövetség csütörtökön jelenti be, hogy kik utaznak –, továbbá műkorcsolyában a párosok között a Scsetyinyina Julija, Magyar Márk duó harcolta ki a részvételt. Hétfőn Magyarország alpesi síben, valamint sífutásban is egy férfi- és egy női kvótát kapott a nemzetek rangsorában elfoglalt helyezései alapján.

S az is eldőlt, hogy a hódeszkás Kozuback Kamilla a világranglistás pontjai alapján névre szóló kvótához jutott: a Kanadában élő, 17 éves sportoló a félcső versenyszámban indulhat a téli ötkarikás játékokon. Ő az első magyar hódeszkás, más néven snowboardos, aki kijutott az olimpiára. Csak tavaly decemberben kezdhette meg a kvalifikációs versenyeit, így a versenytársakhoz képest – akik 2019 júliusától tették mindezt – igen rövid idő állt rendelkezésre a kvótaszerzésre.

Kozuback Kamilla 2004-ben Calgaryban született; édesanyja magyar, édesapja kanadai, ő maga kettős állampolgár. Gyermekkorában tornázott, gyorskorcsolyázott, kipróbálta a műugrást, az ír néptáncot, öt évig űzte a versenyszerű úszást és az atlétikát a snowboardozás mellett is. Négyévesen kezdett síelni, majd kilencévesen állt rá a snowboardra. 2015-ben, 11 évesen kezdett el versenyezni, eleinte kanadai és amerikai versenyeken, a 2019-es kanadai téli ifjúsági játékokon félcsőben aranyérmes, slopestyle-ban bronzérmes lett. 2020-ban, 16 évesen a lausanne-i téli ifjúsági olimpián big airben a 8., félcsőben a 9., slopestyle-ban a 14. helyen végzett.

A nyarakat gyakran Magyarországon, a nagyszüleinél töltötte, a koronavírus-járvány miatt azonban immár két éve nem tudta meglátogatni az itt élő idős nagymamáját és rokonait.

– Arra gondoltam, ha magyar színekben versenyeznék, az egy gesztus lenne feléjük, amivel kifejezem a szeretetemet – fogalmazott a sportoló a Magyar Snowboard Szövetség közleményében.

Kozuback Kamilla fő versenyszámai a slopestlye és a big air, ugyanakkor ő az egyetlen magyar hódeszkás, aki félcsőben is versenyez. A tavaly decemberben rendezett calgaryi világkupán a zsűri neki ítélte a kvalifikáció legszebb korláttrükkjének járó elismerést.

– Alapvetően a félcső elkülönül a másik kettőtől, de nálam már a kezdetektől úgy alakult, hogy mind a háromban kipróbáltam magam. A big air és a slopestyle a kedvenceim, de félcsőben versenyezni is jó érzés, igazi szórakozás –  idézte a hazai szövetség közleménye Kozuback Kamillát.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója a MOB honlapján a következőket mondta el a történelmi magyar hódeszkáskvótával kapcsolatban:

– Nagyon örülünk Kamilla sikerének, hiszen általa nemcsak az olimpiai család, hanem magyar szempontból a téli olimpiai sportági palettánk is gyarapodik. Szép fejlődést mutat a magyar snowboardsport, hiszen korábban, 2016-ban Fehér Zsófia és Szász Csongor Lillehammerben, majd 2020-ban Vincze Zsófia a lausanne-i ifjúsági olimpián állt rajthoz magyar hódeszkásként, előzőleg pedig a junior-világbajnok Gyarmati Panka igen közel állt az ötkarikás szerepléshez 2018-ban. Bízunk benne, hogy ez a siker további lendületet ad a sportág hazai népszerűsödésének, még több fiatal kedveli majd meg ezt a látványos téli sportágat.

A Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója megjegyezte: eddig biatlonban, bobban, korcsolyasportokban, férfi jégkorongban és a sísportokban versenyeztek téli olimpián a magyar versenyzők; s ez a felsorolás most folytatódik a snowboarddal.

Magyarország tehát 14 kvótát szerzett a pekingi téli ötkarikás játékokra, és vélhetően ez a szám már nem növekszik. Négy éve Phjongcshangban hat sportágban összesen 19 magyar indult. A 14-es létszámot legutóbb az 1988-as, Calgaryben rendezett olimpián nem érte el a magyar küldöttség, akkor mindössze öt magyar téli olimpikon volt.

Borítókép: Kozuback Kamilla 17 évesen jutott ki a pekingi téli ötkarikás játékokra (Forrás: Instagram/kamillakozuback)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.