Kozák Danuta egyetlen hibája: a kishitűség

Újabb négy, idén összesen nyolc név került fel a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) dicsőségfalára, amelyen az örökös bajnokoknak, a mesteredzőknek és az arany érdemérmeseknek állítanak emléket. Ez is azt bizonyítja, a sportág kivételesen sikeres évet zárt 2021-ben.

Magyar Nemzet
2022. 01. 18. 18:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olimpiai vagy öt világbajnoki aranyérem kell ahhoz, hogy valaki kajak-kenuban kiérdemelje az örökös bajnok címet, a neve pedig felkerüljön a szövetség székházában található márványtáblára. A tokiói sikerek után négyen érdemelték ki újonnan a dicsőséget: Kárász Anna, Tótka Sándor és a parakajakos Kiss Péter Pál.

Őket követve most feliratkozott Kiszli Vanda, aki a 2021-es maraton-világbajnokságon, október elején megszerezte pályafutása ötödik (és hatodik) felnőtt vb-címét, ezzel ő lett a sportág 59. örökös bajnoka. Kiszli Vanda Pitestiben két aranyérmet szerzett, a normál távú egyesben sorozatban harmadszor állhatott a dobogó tetejére.

A mesteredzők nevét rögzítő márványtáblára most került fel a K–1 200 méteren olimpiai bajnok edzőjének, Hüvös Viktornak a neve.

Az arany érdemérmesek táblájára általában évente két név kerül fel. A magyar kajak-kenu sport legrangosabb elismerését ezúttal Kozák Danuta hatszoros olimpiai bajnok kajakos és Csipes Ferenc edző érdemelte ki, így az örökös bajnokok fala után a nevük felkerült egy újabb márványtáblára. és az aranyérmes női kajaknégyes mestere, Csipes Ferenc nem tudott részt venni az ünnepi eseményen, Kozák Danutát viszont a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella méltatta. Méghozzá érzelmesen, őszintén, ahogy az egy barátnőhöz illik.

– Nehéz beszélnem Danáról, pedig több mint 25 éves barátság köt össze minket – mondta a háromszoros olimpiai bajnoknő a hatszoros aranyérmes társáról.

 – Szerintem egyetlen hibája van: a kishitűsége. Utcahosszal nyeri a versenyeket, és mégis minden döntő előtt masszírozni kell a lelkét, hogy menni fog.

Soha nem volt olyan edzés, amikor azt mondta volna, hogy ő feladja, félreteszi vagy megunta. Ha van tökéletes versenyző, akkor az ő. Ha jól számoltam, hatan vagyunk, akik vele lettünk olimpiai bajnokok, nekem háromszor is volt szerencsém elkísérni őt. Azt kívánom neki, hogy a következő három évben fokozza ezeket az eredményeket, legyen nagyon sok hite, és jusson eszébe az a rengeteg csoda, amit eddig véghezvitt. Az biztos, hogy én továbbra is mellette leszek.

Borítókép: és Szabó Gabriella (Fotó: MKKSZ)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.