„Miért zaklatnak egy büszke és szabad nemzetet?”

Alekszandar Vucsics is elérkezettnek látta az időt arra, hogy hallassa a hangját Novak Djokovics ügyében. Szerbia elnöke nem csupán a teniszező és családja, hanem a büszke és szabad szerb nemzet nevében utasítja vissza a teniszezővel szemben alkalmazott eljárást. Közép-európai idő szerint ma 23.30-tól kezdődik Djokovics bírósági tárgyalása, amelyen eldől, maradhat és játszhat-e az ausztrál nyílt bajnokságon, vagy kiutasítják az országból – három évre.

Magyar Nemzet
2022. 01. 15. 9:57
Serbia introduces state of emergency due to the situation with coronavirus
epa08296476 Serbian President Aleksandar Vucic declares state of emergency in Belgrade, Serbia, 15 March 2020. The Serbian authorities declared the state of emergency on Sunday over the situation with the coronavirus. Several European countries have closed borders, schools and public facilities, and have cancelled major sports and entertainment events in order to prevent the spread of the coronavirus SARS-CoV-2 which causes the Covid-19 disease. EPA/ANDREJ CUKIC Fotó: ANDREJ CUKIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics a közösségi médiában posztolt videóüzenetben beszélt a Novak Djokovics ellen folyó eljárásról.

– Miért bánnak vele így? Miért zaklatják nem csak őt magát és a családját, hanem az egész büszke és szabad szerb nemzetet? Ha meg akarták fosztani attól a lehetőségtől, hogy tizedszerre is megnyerje a trófeát Melbourne-ben, miért nem küldték vissza azonnal, miért biztatták azzal, hogy visszakaphatja a vízumát? – fakadt ki Szerbia elnöke, majd sokatmondóan hozzátette:

– Novak, veled vagyunk!

Szerbia tehát ismét egy emberként Novak Djokovics mögött áll. Ami azért is érdekes, mert csütörtökön Ana Brnabics miniszterelnök még úgy fogalmazott, ki kell vizsgálniuk annak körülményeit, pozitív PCR-tesztje után a teniszező megsértette-e a karanténkötelezettséget.

Alekszandar Vucsics, még ha érzelmesen is fogalmaz, valódi problémáról beszél. Mi szükség van erre a kutyakomédiára, miért nem lehetett a beutazáskor egyből felelős döntést hozni?

A karanténszállás, ahol Djokovics a tárgyalásra vár (Fotó: AFP)

Nos, az ügy nyilvánvalóan már rég nem csupán arról szól, hogy Novak Djokovics eleget tett-e az Australian Open koronavírussal kapcsolatos szabályainak és megsértette-e Szerbia törvényeit. Az ausztrál politikai vezetés a döntésével az ausztrál közhangulatra is tekintettel van, márpedig a lakosság többsége kifogásolja, hogy oltás nélkül bárki – legyen az akár Novak Djokovics – beutazhasson Ausztráliába. Idén a szigetországban is választásokat tartanak, ez minden egyéb szempontot felülír.

Novak Djokovicsot szombaton visszaszállították a nyomorúságos karanténszállásra, ott várja a vasárnap helyi idő szerint 9.30-kor, közép-európai idő szerint tehát szombat éjszaka 23.30-kor kezdődő tárgyalást. 

Ha netán vismét visszakapja a vízumát és maradhat, akkor hétfőn máris pályára kell lépnie.

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: EPA/ANDREJ CUKIC)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.